Policija.webp

Braća (17, 20) porijeklom iz BiH te Čečen (14) uhapšeni su zbog planiranja napada na gej paradu u Beču, saopštile su austrijske vlasti.

Naime, kao glavni planeri napada označena su braća, austrijski državljani porijeklom iz BiH, sa boravištem u St. Peltenu, a sa njima je uhapšen i 14-godišnji austrijski državljanin čečenskog porijekla, koji živi u Beču. Oni su, navodno, bili simpatizeri Islamske države i nisu imali saučesnike u svom planu.

Zvaničnik austrijske obavještajne službe (DNS) Omar Hajdžavi-Piršner izjavio je da je obavještajnim krugovima od ranije bio poznat samo 17-godišnjak, porijeklom iz BiH, jedno vrijeme je bio na njihovom radaru, ali su optužbe za terorizam odbačene, jer nije bilo specifične opasnosti.

Inače, oni su privedeni u akciji austrijski Kobri, neposredno pred gej paradu. Naime, u kući u St. Peltenu su pronađeni pištolji, noževi i ostalo hladno oružje. Kako stoji u saopštenju, osumnjičeni su naoružanje naručili iz inostranstva.

Kako je izjavio zvaničnik DNS-a, mladići su radikalizovani putem interneta, što je krajnje uobičajeno u islamističkim krugovima. Navodno su pasionirano pratili salafističke video klipove, te govore propovjednika mržnje, koje su dalje šerovali. Inače, austrijski mediji podsjećaju da ovo nije usamljen slučaj te da je nekoliko mladića, simpatizera Islamske države nedavno osuđeno u Beču i Donjoj Austriji.