Skola rezervnih oficira.jpg

Pitomci bivše Škole rezervnih oficira pješadije, njih oko 500, danas su u Bileći dvanaesti put, na tradicionalnom druženju Bilećanaca iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

Organizator ovogodišnjih sureta je Udruženje ,,Bilećanci“ iz Slovenije, koje okuplja pitomce i oficire koji su vojni rok služili u bivšoj Školi rezervnih oficira u Bileći.

Iz Beograda je stigao bivši pitomac Nikola Dautović koji je vojni rok služio 1969. godine.

-To je jedna od prvih generacija koja je vojni rok služila 18 mjeseci. Ja sam imao sreću da taj period provedem u ovoj kasarni, gdje je sve bilo dobro organizovano, a kao sportisti teže obaveze i vojna obuka nisu mi predstavljale problem. Mislim da svi mladi ljudi i danas treba da prođu kroz jednu ovakvu školu, jer smo ovdje pored ostalog naučili i značajne životne lekcije, dodao je Dautović.

Pozdravljajući prisutne Zlatko Filer iz Slovenije je istakao da je 56 hiljada pitomaca koliko ih je prošlo kroz ŠROP u Bileći imalo čast dio svoje mladosti proživi na hercegovačkom kršu. Iz ove škole smo ponijeli znanja, iskustva i prijateljstva o kojima drugi mogu samo da sanjaju.

-U naš grad dvanaesti put unosite radost i evocirate lijepe uspomene iz davnih vremena. Pored naše Tijane Bošković vi ste naši najveći i najbolji ambasadori. U čitavom regionu smo prepoznatljivi po kasarni i ŠROP-u. Želim da ovu manifestaciju prenesemo na mlađe generacije, kako bi i oni saznali kakva je veza Bilećanaca i Bileće, rekao je zamjenik načelnika opštine Nikola Bajović.

Predstavnik Ministarstva odbrane BiH brigadir Hazim Hodžić je istakao da skupovi ovog tipa simbolizuju veliko prijateljstvo koje je stečeno u Bileći i jednu od važnih životnih škola koju su završili. Ova pozitivna priča je u funkciji izgradnje mostova saradnje i predstavlja vrijednost koja nema cijenu. Stoga će Ministarstvo odbrane uvijek podržati ovakve manifestacije.

Komandant kasarne ,,Bilećki borci“ pukovnik Vladimir Vujović pozdravio je pitomce u ime Drugog pješadijskog bataljona Oružanih snaga BiH.

-Vaša volja za dolaskom u Bileću i želja za ponovnim okupljanjem sve nas inspiriše. Treba da budete ponosni na ŠROP, elitnu školu koju ste završili, a koja je po kvalitetu bila prepoznata ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u ovom dijelu Evrope, dodao je Vujović.

Pukovnih Nikola Šegrt uručio je prigodne poklone predstavnicima udruženja ,,Bilećanaca“ iz svih bivših republika Jugoslavije.

Nakon svečanog postrojavanja jedinica uslijedio je obilazak kasarne i zajednički ručak koji je bio humanitarnog karaktera. Sredstva prikupljena od prodaje bonova biće donirana Udruženju žena oboljelih od karcinoma dojke ,,Sveta Petka“ u Bileći.