voda_s_česme.jpg

Opština Bileća od juče je bez vode a razlog je havarija na postrojenju. Nakon danonoćne borbe kvar je otklonjen i Bilećanima danas postepeno stiže voda.

Direktor bilećkog "Vodovoda" Janko Samardžić za ATV kaže da su u jednom danu crkle dvije crpne pumpe.

"Više ovih pumpi nemamo u rezervi, pitanje je šta ako se opet desi kvar. Zato apelujem da se iznađe rješenje, da se pruži neka pomoć 'Vodovodu' kao preduzeću od vitalnog i strateškog značaja za Bileću. Ova jedna pumpa košta 17.000 maraka", kaže za ATV Samardžić.

On dodaje da je stanje u ovom preduzeću daleko od dobrog. Problemi su na mreži ali i na računima preduzeća.

"Gubici na mreži su isključivo zbog zastarjelosti. Iznose čak 75 odsto, zato su nam i računi od struje katastrofalno veliki. Prosječni mjesečni račun je oko 33.000KM", priča Samardžić.

Dugovi bilećkog "Vodovoda" su ogromni. Dug prema Poreskoj upravi je 500.000 KM, a 200.000 KM je prema "Elektroprivredi Srpske".

"Hitnost rekonstrukcije je velika bar glavnih vodova i pumpnih postrojenja. A ako se ne iznađe rješenje prvenstveno za struju pitanje je dana kada ćemo doći u kolaps", zaključe Samardžić i poziva sve nadležne opštinske, regionalne i republičke instance da pomognu u rješenju gorućih problema.

Zadnji remont u ovom preduzeću rađen je čak 1999. godine.