vladimir putin.jpg

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak (13. juna) da će svaka dalja mobilizacija zavisiti o tome što Rusija želi postići u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, dodajući da se suočava s pitanjem koje samo on može odgovoriti - treba li Rusija ponovo pokušati zauzeti Kijev?

Više od 15 mjeseci otkako je Putin poslao jedinice u Ukrajinu u februaru 2022., ruske i ukrajinske snage i dalje se bore s artiljerijom, tenkovima i bespilotnim letjelicama duž linije boja od 1000 km, iako su daleko od glavnog grada Kijeva.

Putin je prošlog septembra najavio, kako je rekao, "djelimičnu mobilizaciju" 300.000 rezervista, što je izazvalo egzodus najmanje toliko ruskih muškaraca koji su pokušali izbjeći mobilizaciju odlaskom u republike bivšeg Sovjetskog Saveza.

Upitan o još jednoj mobilizaciji na sastanku s 18 ruskih ratnih dopisnika i blogera u Kremlju, Putin je rekao: "Danas nema takve potrebe".

Glavni ruski čelnik, međutim, nije bio određen, rekavši da to zavisi o tome što Moskva želi postići i istakavši da su neke javne osobe mislile da Rusija treba mobilizovati milion ili dva miliona dodatnih ljudi.

"Zavisi o tome što želimo", rekao je Putin.

Dok je Putin rekao da ministarstvo odbrane ne vidi potrebu za još jednim valom poziva, takođe je postavio, kako je rekao, retoričko pitanje na koje samo on može odgovoriti o ponovnom napadu na Kijev.

"Trebamo li se tamo vratiti ili ne? Zašto postavljam tako retoričko pitanje? Jasno je da na to jednostavno nema odgovora - mogu samo sam odgovoriti", Putin je o Kijevu rekao.

O budućim planovima Rusije u Ukrajini, rekao je, odlučiće se nakon završetka ukrajinske protivofanzive, za koju je rekao da je započela 4. juna.

Ukrajinska protivofanziva velikih razmjera nije bila uspješna ni na jednom području, rekao je Putin, dodavši da su ukrajinski ljudski gubici 10 puta veći od ruskih.

Ukrajina je izgubila više od 160 svojih tenkova i 25-30 odsto vozila dobijenih iz inostranstva, rekao je, dok je Rusija izgubila 54 tenka, prenosi "EUreporter".