gacko-opstina-min.jpg

Opština Gacko ove školske godine stipendiraće 159 studenata, za šta je iz lokalnog budžeta izdvojeno 150.000 KM, saopšteno je iz Opštinske uprave.

Među studentima koji su stekli pravo na stipendiju za školsku 2022/2023. godinu je njih 11 iz prve godine studija, koji su odličnim uspjehom završili sve razrede srednje škole.

Iz opštine su naveli da je mjesečni iznos stipendija za studente državnih visokoškolskih ustanova od 80 do 110 KM, a za studente privatnih fakulteta, u zavisnosti od godine studija, od 70 do 90 KM mjesečno.

Načelnik opštine Ognjen Milinković rekao je da će biti ubrzana procedura isplate stipendija i da će nastojati da sve isplate do početka naredne školske godine.

"Moramo da nagradimo najbolje i na neki način ih izdvojimo. Ukoliko student ima prosjek ocjena od 8,5 do devet, stipendija se uvećava za 20 odsto, ako je prosjek veći od devet uvećava se za 50 odsto", naveo je Milinković.

Studentima od prve do četvrte godine biće isplaćeno 10 stipendija, dok će apsolventi i studenti master studija imati po pet stipendija.