DSC00066.JPG

Prošla godina bila je jedna od najuspješnijih u Trebinju po dobrovoljnom davalaštvu krvi jer je tokom nje izdato rekordnih 1.700 jedinica dragocjene tečnosti, izjavio je načelnik Službe za transfuzijsku medicinu u trebinjskoj Bolnici Dragan Šarenac.

"Svi pacijenti naše Bolnice su dobili potrebne jedinice krvi, ničiji život nije bio ugrožen zbog nedostatka krvi", izjavio je Šarenac novinarima nakon prijema kod gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Šarenac je ocijenio da je dobrovoljno davalaštvo krvi u Trebinju veoma razvijeno i posredstvom njega prikupljene su neophodne doze krvi za pacijente trebinjske Bolnice.

Predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje Dragan Dobranić čestitao je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca i zahvalio Gradskoj upravi i privrednim subjektima iz grada koji im pomažu.

Predstavnik Saveza dobrovoljnih davalaca krvi Srbije Siniša Đorđević rekao je da imaju dugogodišnju saradnju sa gradom Trebinje, te izrazio zadovoljstvo zbog humanitarnog rada, a i predstavnik Društva dobrovoljnih davalaca krvi iz Kragujevca Dragan Prodanović izrazio je zadovoljstvo što jedni drugima uvijek mogu da se obrate za pomoć.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da danas šalju poruku da su institucije te koje su zadužene za dobrovoljno davalaštvo krvi, te napomenuo da su aktivi na raspolaganju svima.

Ćurić je istakao da su zahtjevi Društva dobrovoljnih davalaca krvi iz Trebinja prema Gradskoj upravi realni i skromni, kao i da će podrška biti nastavljena.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, danas je organizovana dobrovoljna akcija u trebinjskoj Službi za transfuzijsku medicinu, položeno je cvijeće na spomenike osnivaču Službe Persidi Kočišević, te i umrlim i poginulim dobrovoljnim davaocima.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi - 14. jun posvećen je milionima ljudi u svijetu, koji dobrovoljno, anonimno i ne očekujući nikakvu nagradu povodom toga, daju krv i time spasavaju na hiljade života drugih.