Nova bolnica trebinje.jpg

Izgradnja nove bolnice u Trebinju jedan je od najvažnijih projekata u novijoj istoriji grada, koji će, uz podršku eminentnih stručnjaka medicinske struke iz Beograda, prvenstveno akademika profesora doktora Predraga Peška, postati regionalni zdravstveni centar.

Uz novi objekat i savremenu medicinsku opremu koju će posjedovati bolnica, najvažniji je adekvatan medicinski kadar, prvenstveno doktori specijalisti i srednje medicinsko osoblje, što će omogućiti efikasnu, kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu zaštitu.

Poručio je to u razgovoru za TrebinjeLive.info direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta, navodeći da je za dvije i po godine, koliko je na čelu ove zdravstvene ustanove, odobrena 31 specijalizacija.

"Na specijalizaciji je ukupno 39 ljekara. U narednom periodu odobrićemo dodatnih 20 specijalizacija. Budući doktori specijalisti imaće mogućnost da biraju specijalizaciju iz domena koji su nam najpotrebniji, a sve u koordinaciji sa akademikom Peškom", naveo je Lambeta.

On je istakao da će predstojećih 20 specijalizacija biti usmjerene, između ostalog, na oblasti kardiologije, opšte hirurgije, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, ORL, neurologije, neurohirurgije, onkologije i anesteziologije.

Prema njegovim riječima, uspostavljeni su kontakti sa najboljim srpskim stručnjacima, kod koji će se obučavati budući trebinjski specijalisti.

lambeta.jpeg

"Imati podršku akademika Peška, profesora dr Danice Grujičić i profesora dr Nikice Grubora - velika je stvar za svaku zdravstvenu ustanovu. Cilj nam je da gradimo bolnicu za naredni vijek i da imamo stručnjake koji će biti u stanju da pruže vrhunsku medicinsku uslugu", naveo je Lambeta.

Istovremeno, Lambeta je naglasio i podmlađivanje srednjeg medicinskog kadra, odnosno medicinskih sestara i tehničara.

"To su prvenstveno babice, ginekološko-akušerske sestre, anestetičari, rendgen tehničari, ali i osoblje za druga odjeljenja i službe", kazao je Lambeta.

On je pozvao sve svršene ljekare da se jave trebinjskoj Bolnici, jer upravo oni treba da budu kičma buduće ustanove u dugoročnom periodu.

20 NOVIH I 7 USLUGA KOJE SE NE PRUŽAJU NIGDJE U BIH

MRI.jpg

Nova bolnica će pružati 20 usluga koje do sada nije radila, ali i sedam usluga koje se ne rade u nijednoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj i BiH.

"Među ovih 20 usluga biće interventna kardiologija sa angiosalom, jag laser za operacije sekundarne katarakte i glaukoma zatvorenog ugla, grudna i neurohirurgija, sportska ortopedija, mnogo više usluga u oblasti biohemije. Biće postavljeni najsavremeniji uređaji poput magnetne rezonance sa softverom koji imaju samo najeminentnije ustanove, skener, CT uređaj i ultrazvukovi posljednje generacije", istakao je Lambeta.

Nova Bolnica prostiraće se na 17.500 metara kvadratnih, dok će sa pomoćnim objektima i parkingom imati više od 41.000 metara kvadratnih.

Nova bolnica, koja predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Republike Srpske u zdravstvenom sistemu, biće građena po najvišim standardima, po principu ključ u ruke (projektovanje, izgradnja i opremanje), imaće više od 20 službi i odjeljenja i 223 kreveta za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga svim građanima Trebinja i regije.

Novi bolnički kompleks sadržavaće savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnicu za sanitetska vozila kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Bolnički objekat obuhvataće odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenje psihijatrije, neurologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, pedijatrije i neonatologije, dermatovenerologije, odjeljenje ORL i oftalmologije, urgentni blok sa sobom za opservaciju.