Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Gimnazijalci opet briljirali na ispitima Instituta Gete

Gimnazijalci trebinje.jpg

U petak, 9. juna 2023. u biblioteci Gimnazije „Jovan Dučić” upriličena je dodjela sertifikata Instituta Gete za 28 učenika njemačkog jezika koji su se prijavili na polaganje ispita.

U pitanju su prestižni sertifikati koji imaju međunarodni karakter i nemaju ograničen rok trajanja.

Osim kao potvrda njihovog poznavanja njemačkog jezika, sertifikati su takođe lična satisfakcija trebinjskih gimnazijalaca i njihovih profesora da se trud svakako isplati i biće podstrek da učenici nastave vrijedno učiti i prijavljivati i više nivoe ispita u budućnosti.

Profesor njemačkog jezika Vedrana Pavićević objasnila je da je ovo već treća godina kako se međunarodni ispiti Instituta Gete organizuje u Gimnaziji i to je veoma praktično za učenike da profesori sa Instituta u Sarajevu dođu u Trebinje i u matičnoj školi organizuju kompletan ispit.

„Troškovi su smanjeni u svakom pogledu i to je dobro za učenike. U pitanju su nivoi od A1 do B1. Svi su zadovoljni svojim rezultatima i ponosna sam na njih jer je trebalo uložiti dodatni trud za pripremu ispita, a to su uglavnom bili dopunski časovi prije ili nakon nastave. Imali su dosta domaćih zadataka koje su radili kod kuće”, rekla je Pavićevićeva.

Profesor njemačkog jezika u trebinjskoj Gimnaziji Nemanja Milošević rekao je da je njihova škola već petu godinu član inicijative „Škole: partneri budućnosti“ (PASCH) i to im donosi puno mogućnosti, a polaganje ispita je samo jedna od tih pogodnosti.

„I ovog ljeta dvoje naših učenika će imati priliku da tri sedmice pohađaju ljetne kurseve njemačkog jezika u Njemačkoj. Saradnja sa Institutom Gete je na visokom nivou i ona nam omogućava da prisustvujemo radionicama i seminarima na kojima učenici mogu da upoznaju druge mlade ljude, da usavrše poznavanje njemačkog jezika i da steknu značajna životna iskustva koja će im sigurno biti korisna za vrijeme studentskog života, ali i kasnije“, naveo je Milošević.

Učenici su istakli da su se pripremali po nekoliko sati dnevno, nastava se odvijala i subotom u onlajn formatu, ali nije bilo naporno jer je atmosfera bila opuštena. U dogovoru sa svojim profesorima priprema za ispite je uspješno privedena kraju o čemu svjedoče i ovakvi rezultati.

„Institut Gete“ je kulturna ustanova Savezne Republike Njemačke koja promoviše učenje njemačkog jezika, kulturnu razmjenu i jačanje obrazovanja u gotovo stotinu zemalja širom svijeta.

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja