Bojan benderac.webp

Развојна агенција града Требиња - ТРЕДЕА, са другим локалним или међународним актерима, реализовала је у протекле четири године низ развојних пројеката за овај град, вриједних око милион и по марака, при чему бесповратна средства различитих донатора чине близу 90 одсто овог износа.

Бојан Бендераћ, директор Развојне агенције града Требиња, каже да спроводе бројне пројекте који стручно, материјално и технички унапређују услове у појединим привредним дјелатностима, са доста широким спектром - од унапређења праксе у стручном образовању, преко изградње нове туристичке инфраструктуре, до подршке у опреми за пољопривреднике.

Агенција је, додаје он, три године заредом реализовала пројекте у оквиру позива који расписује Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, а који су се односили на сектор пољопривреде, кроз чију су реализацију подијељени пластеници за пољопривредне произвођаче, те набављен комби хладњача и велики пластеник за потребе Аграрног фонда.

"Један од бољих пројеката је реализован са Фондацијом 'Хелветас - Моја будућност', са којом смо од 2019. до краја 2021. године радили на програмима прилагођавања формалног образовања потребама локалног тржишта рада, гдје смо реализовали више различитих иницијатива, па је, између осталог, опремљено пет кабинета практичне наставе у Техничкој школи и Центру средњих школа, а вриједност те опреме је око 100.000 КМ", наводи директор Бендераћ.

Он напомиње да је и требињска Тржница опремљена расхладним витринама, столовима и униформисаним сунцобранима који се, осим за те потребе, користе и на доста манифестација у овом граду.

"Најзад, три мини сиране - линије за производњу сира додијељене су комерцијалним пољопривредним газдинствима у три различита села, а укупна вриједност ових пројеката је била преко 350.000 КМ", напомиње директор Развојне агенције града Требиња.

Кроз пројекат "Емоундергроундс", наставља Бендераћ, набављени су, између осталог, опрема и намјештај, те креирани садржаји за дигиталну (ВР) презентацију аустроугарских тврђава, а та поставка се налази у Музеју Херцеговине, док је учешће у програму "Пронацул" омогућило да се прошири спортско-туристичка понуда у оквиру Парка природе "Орјен", гдје су изграђени зип-лајн и вјештачка стијена за пењање код планинарског дома, виа ферата, одмориште, путокази и информативне табле о биљном и животињском свијету.

Укупна вриједност оба ова пројекта, које повезује заједничка тема - природно и културно насљеђе и његова туристичка валоризација, за Требиње је била близу 500.000 КМ.

"Тренутно имплементирамо пројекат 'РеТРаил', који се односи на туристички сектор, с посебним акцентом на активни и аутдор туризам, а у оквиру овог пројекта, вриједног више од 300.000 КМ, биће адаптирана бициклистичка стаза према требињском излетишту Јазина, урађени су сталци за паркирање бицикала, наткривени паркинг у касарни, одморишта, дигитална платформа за туристичке оператере, итд.", истиче Бендераћ.