Leopard krs ukrajina.jpg

Pojavili su se prvi snimci uništenih Leopard tenkova ukrajinske vojske na ratištu u Zaporožju. Na snimcima se vide uništena i oštećena najmanje dva tenka "leopard" 2 A6 i jedan 2A4, ali i 11 "bredli" M2A2 oklopna vozila koja su oštećena i napuštena u tzv. sivoj zoni fronta.

Snimci pokazuju i ostavljen i oštećen jedan finski Leopard 2R prenamijenjen za čišćenje minskih polja.

„Tenk "leopard" 2A6 prikazan je na snimku izbliza iz vazduha kako gori i potpuno je uništen, a nosač topa potvrđuje klasu viđenog vozila. Drugi "leopard" 2A6 prikazan je u istoj formaciji oštećen na lijevoj stazi i napušten, zajedno s više pješadijskih američkih borbenih vozila M2 Bredli.

Ostaje mogućnost da su jedinice "leoparda" 2A6 pretrpjele i druge gubitke, s obzirom na to da se samo mali dio uništenih vozila u sukobu može snimiti izbliza iz vazduha“ - piše specijalizovana internetska stranica Military Watch Magazine.

Snimci nastali iz ruskih dronova pokazuju da su vjerovatno vozila naletjela na mine, poslije čega je, zbog zastoja, ostatak kolone postao laka meta za rusku artiljeriju i dronove kamikaze. Pokušaji da se dodatnim "bredli" vozilima izvuku oštećena vozila samo su povećala gubitke.

I dok ruski analitičari i blogeri likuju, dotle pojedini ukrajinski analitičari ističu kako su gubici sastavni dio svake ofanzive, pogotovo ako se pri tome mora preći kilometarska

Ofanziva u Zaporožju traje već šesti dan, žestoki sukobi su bili i noćas, a ishod je još uvikek neizvjestan. Pojedini ukrajinski izvori ističu da su probili ruske linije, dok ruski to negiraju, a za sada nema vizualne potvrde da je ukrajinska vojska bitno napredovala do naseljenih mesta.

Bitke se uglavnom vode u nekoliko kilometara širokoj sivoj zoni ratišta.

I dok je među ruskim blogerima euforija zbog uništavanja zapadne vojne tehnike dotle drugi ističu kako je Ukrajina u dosadašnjoj protivofanzivi iskoristila samo manji dio vojnih jedinica predviđenih za ovaj zadatak, i da njihove još velike rezerve naoružanja tek čekaju svoje vrijeme za napad.

„Svi pokušaji protivofanzive zasad su propali, ali ofanzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje”, rekao je juče i sam Vladimir Putin.

Međutim, gubitak tenkova "leopard" 2A6 ipak može imati i neke veće implikacije.

„Dok su se "leopard" 2A4 pokazali vrlo ranjivim u borbi sa protivoklopnim oružjem, koje je zastarjelo, što najbolje pokazuje turska upotreba vozila protiv lokalnih milicija u Siriji i Iraku, "leopard" 2A6 se dugo reklamirao kao mnogo sposobnije vozilo.

Uz cijenu od skoro 8 miliona dolara po vozilu, prednosti nove varijante uključuju korišćenje kompozitnog oklopa treće generacije, integraciju duže cijevi i snažnijeg glavnog topa, ugradnju dodatnih oklopnih modula na kupolu i korišćenje znatno poboljšanih kontrola vatre.

"Gubitak ovih tenkova, koji se smatraju najsposobnijima u proizvodnji širom zapadnog svijeta, ima značajne implikacije i izvan same Ukrajine“, ističe Military Watch Magazine.

Naime, Njemačka je u početku nerado pristala na isporuku Leoparda 2 Ukrajini, a nagađalo se da je na to uticala i zabrinutost da bi moguće negativne posljedice u borbi mogle da naškode ugledu tenka.

„Ovi događaji bi mogli da utiču i na reputaciju njemačkog odbrambenog sektora i za njegov izvozni profil oružja kao možda najupečatljivijeg odbrambenog proizvoda zemlje“, ističe Military Watch Magazine.