Milo djukanovic3.jpg

Režim Mila Đukanovoća i DPS-a, pao je u aprilu ove godine poslije skoro tri decenije vlasti. Istorijskom porazu doprinijele poruke koje su državni funkcioneri razmjenjivali sa pripadnicima kriminalnih klanova na kriptovanoj aplikaciji Skaj, koja je razbijena pomoću napora policijskih službi iz zapadne Evrope, navodi Njujork Tajms u svojoj velikoj analizi.

Kako se navodi u analizi američkog lista, poruke koje su dešifrovali pružile su šokantne dokaze o državi zarobljenoj kriminalom. Ističu da su poruke koje su podijeljene tužiocima u Crnoj Gori 2021. godine pomogle da se ubrza pad Mila Đukanovića sa vlasti.

Opisuje se kako je jedan crnogorski policajac razgovarao o pošiljkama kokaina sa ozloglašenim kriminalnim šefom, a s druge strane Miloš Medenica, sin čelnika Vrhovnog suda Jasmine Medenice, nudio da utiče na presude i pomogne u švercu.

Milo djukanovic2.jpg

Piše i da je neki drugi policajac poslao fotografije vođi organizovane kriminalne grupe kako bi pokazao da je njegova policijska jedinica uhapsila članove rivalske kriminalne grupe.

O tome koliko su bili brutalni, govori i dio prepiske u kom se navodi da su jednoj od žrtava zabili pištolj u grlo.

Aplikacija skaj.jpg

Poruke, koje su postale dostupne za javnost tokom prošle godine, pomogle su da se ubrza pad Mila Đukanovića.

List navodi da je oduvijek bilo spekulacija o tome da je lider sa najdužim stažom u Evropi godinama u dosluhu sa kriminalcima, što je on uvijek negirao.

Ove kontroverzne navode donekle je potvrdio novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, ubrzo nakon stupanja na funkciju.

Jakov milatovic.jpeg

„Bilo je evidentno da su institucije zarobljene korupcijom i organizovanim kriminalom“, rekao je Milatović, u intervjuu prošlog mjeseca, tokom prvog radnog dana na mjestu predsjednika.

‌Novi lider, bivši ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj školovan na Oksfordu, naglasio je da je došlo vrijeme da se prestane da se na navode da je “ cijeli sistem korumpiran” odgovara stidljivim slaganjem ramenima.

„Sve je krenulo od vrha i taj vrh je politički poražen“, rekao je Milatović, obećavajući da će očistiti pravosuđe i policiju, imenovati novog guvernera Centralne banke i okončati, kako je rekao, „zarobljavanje države od strane kriminalaca“.

Koliko daleko može ići zavisi od toga da li će parlamentarni izbori 11. juna potvrditi političko slabljenje Đukanovića.

Njujork Tajms u analizi dodaje da je taj proces počeo prije tri godine kada je njegova ranije nepobjediva vladajuća partija izgubila kontrolu nad parlamentom, i moć da imenuje ministre odgovorne za sprovođenje zakona.

U četiri oka, evropske diplomate su se dugo žalile na probleme u Crnoj Gori, ali su rekli da „malo toga mogu da urade“.

Milo djukanovic1.jpg

To je djelimično zbog toga što su Sjedinjene Države bile fokusirane na to da se zemlja pridruži NATO-u uprkos protivljenju proruskih neprijatelja Đukanovića, i nije ih zanimalo da mnogo talasaju. Crna Gora, zemlja sa lijepim planinama, prekrasnim plažama i samo 625.000 građana, nalazi se na posljednjem dijelu obale Mediterana koja nije već bila u alijansi, piše Njujork Tajms.

Bilo je i oskudnih čvrstih dokaza o dosluhu sa kriminalcima, barem dok se policija nije infiltrirala u aplikaciju Skaj, koja se ugasila nakon što su Sjedinjene Američke Države 2021. godine optužile njene rukovodioce za prevare.

Po dešifrovanim porukama upućenim tužiocima u Podgorici postupljeno je tek prošle godine kada su procurile u lokalne medije i dovele do talasa hapšenja ljudi koji su se nalazili pomenuti u porukama, a svi su imenovani tokom duge vladavine Đukanovića.

Među njima je bila i Medenica, njen sin Miloš, državni tužilac, i nekoliko policajaca, uključujući još jednog čestog korisnika Sky ECC aplikacije, Petra Lazovića, sina bivšeg šefa Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

‌Da su crnogorski kriminalci, neki od njih basnoslovno bogati zahvaljujući trgovini kokainom i švercu cigareta u Evropu, potčinili dijelove policije i pravosuđa, godinama je bila javna tajna, ali su „bili nedodirljivi“.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da su narko karteli i šverceri cigareta napravili mrežu koja je finansirala političke partije.

Dritan abazovic.jpg

„Političke partije su dobile vlast i kriminalci su se osjećali prijatno. Ali poslije nedavnih promjena sve se sada ruši”, rekao je Abazović.

Đukanović je dugo negirao da ima veze sa organizovanim kriminalom, odbacujući takve optužbe kao djelo njegovih političkih neprijatelja i dezinformacije koje su proizvele Srbija i Rusija, koje su obje želele da on nestane zbog njegove podrške NATO-u, kome je Crna Gora pristupila 2017. godine. Milatović, novi predsjednik, takođe snažno podržava NATO, iako neki od njegovih pristalica nisu saglasni sa tim.

Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore i advokat Vesne Medenice, rekao je da je njegov klijent okrivljena za grijehe njenog sina, koji je možda obećao gangsterima da bi preko svoje majke mogao da preokrene snagu pravde u njihovu korist.

Vesna medenica.jpg

„Ali nema dokaza da je ikada razgovarala sa tim ljudima ili da im je uzela novac“, rekao je Begović.

Majka, za razliku od sina, zavisnika od kokaina, dodao je, nikada nije koristila aplikaciju Skaj.

Kada je riječ o kazni za Đukanovića, Milatović je odbio da kaže da li bi želio da se njegov prethodnik procesuira, rekavši samo da Đukanović, kao bivši predsjednik, „može da ima kancelariju, auto i naknadu ali da nema imunitet”.

Inače, Đukanović je demantovao glasine da planira da se preseli u Dubai, rekavši na oproštajnoj konferenciji za novinare da nije uradio ništa loše i da će ostati u Crnoj Gori.

Uz to, italijanski tužioci koji istražuju mafiju sumnjičili su Đukanovića da je vodio šemu za šverc cigareta prije skoro dvije decenije, su odustali od planova da ga krivično gone nakon što je Crnu Goru vodio ka nezavisnosti od Srbije 2006. godine, što mu je dalo imunitet jer ga je učinilo liderom suverene države, zaključuje Njujork Tajms.