Curic.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ocijenio je da početak izgradnje nove bolnice predstavlja početak nove ere u zdravstvenoj zaštiti Hercegovine i istakao da je uvjeren da će nova bolnica biti simbol napretka, kvaliteta i brige za sve.

"Jedan od ključnih aspekata ovog projekta je obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova rada za naše zdravstvene radnike, što će omogućiti brže i preciznije uspostavljanje dijagnoze, kao i efikasije liječenje pacijenata", naveo je Ćurić u obraćanju na polaganju kamena temeljca nove bolnice.

On je istakao da se time unapređuje zdravstvena zaštita i podiže nivo zadovoljstva i pacijenata i zdravstvenih radnika, ali da će biti smanjen i ekonomski pritisak na porodice pacijenata koji moraju putovati u druge gradove i inostranstvo kako bi dobili potrebnu zdravstvenu njegu.

"Posebno mi je drago što će ovaj projekat pružiti priliku mladim ljekarima i medicinskom osoblju da rade u Hercegovini, u Republici Srpskoj, jer ćemo ih time zadržati u našoj sredini i omogućiti im da razvijaju profesionalnu karijere u boljim uslovima", rekao je Ćurić.

Ćurić je najavio da se neće stati na ovome i najavio realizaciju novih projekata za razvoj ove regije, kao što su izgradnja kongresnog centra i sportske dvorane, koji će biti realizovani zajedno sa vlastima Srpske.

Vršilac dužnosti direktora trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta rekao je da izgradnja nove bolnice u Trebinju ima nemjerljiv značaj ne samo za ovaj grad i istočnu Hercegovinu, već za cijelu Republiku Srpsku, a cilj je kvalitetna i dostupna zdravstvena usluga za pacijente u skladu sa savremenim medicinskim dostignućima.

lambeta.jpeg

Navodeći da je postojeći objekat bolnice izgrađen prije 60 godina, uz prateće koji datiraju još iz Austrougarske i i dalje se koriste, Lambeta je istakao da su razvoj Trebinja i deficit bolničkih kapaciteta samo ubrzali ideju o izgradnji novog objekta čiji je rezultat konkretan projekat.

On je u obraćanju na polaganju kamena temeljca za izgradnju nove bolnice zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za nemjerljiv doprinos u realizaciji tog projekta, u okolnostima brojnih izazova.

"Potrebno je da stvorimo i sve uslove za kvalitetan rad i budućim generacijama. Zadatak menadžmenta je da obezbijedi kvalitetan medicinski kadar zapošljavanjem ljekara, medicinskih sestara i tehničara, na čemu se intenzivno radi dvije godine", naveo je Lambeta.

Lambeta je naglasio da je u posljednje vrijeme dodijeljeno oko 30 raznih specijalizacija i najavio takvu praksu i u budućnosti.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om.

Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sektoru.