Putokaz.jpg

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je tokom sjednice u srijedu prijedlog izmjena zakona kojim se predviđaju kazne za one koji uništavaju saobraćajne znakove na kojima su naznačena mjesta na dva službena pisma u BiH.

Prema Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a čiji je predlagač Damir Arnaut, ukoliko se utvrdi prekršaj, u ovom slučaju predviđene su novčane kazne.

"Za prekršaje iz ovoga člana kada je prebojan ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma (latiničnom odnosno ćiriličnom) kazniće se počinilac novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM, a dostaviće se obavještenje i nadležnom tužilaštvu", navodi se u usvojenoj dopuni zakona.

U obrazloženju ovakve odluke, navodi se kako je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine primjetno sve češće oštećivanje saobraćajnih znakova.

"Uzimajući u obzir raširenost ovog problema, uznemirenost koju to izaziva među pripadnicima različitih konstitutivnih naroda i ostalih te činjenicu da postojeće sankcije očito nisu prikladan preventivnih mehanizam, nužno je pooštriti prekršajne sankcije te precizirati da će obavještenje biti dostavljena i nadležnom tužilaštvu kako bi se pospješilo istraživanje eventualnih krivičnih djela", navodi se u obrazloženju.

Ovaj zakon treba potvrditi i Dom naroda.