Prevara evro.jpg

Hrvatska policija je u srijedu primila prijavu 64-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena preko društvene mreže.

Naime, u periodu od decembra 2022. godine do aprila 2023, žena je putem društvene mreže stupila u "ljubavnu vezu" sa osobom koja se predstavila kao ljekar u vojnoj misiji u Siriji, a potom i u kontakt s osobom koja se predstavila kao radnik kreditne institucije.

Lažni ljekar je uvjerio da je voli i da mu treba pomoć. Objasnio joj je da treba preuzeti jedan paket iz Sirije sa novcem u svrhu realizacije kredita te da treba platiti preuzimanje paketa, nakon čega će joj novac biti vraćen.

Ona im je zatim uplatila više desetina hiljada evra, a paket nikada nije primila.

"Policija nastavlja s kriminalističkim istraživanjem u cilju pronalaska počinioca, a nadležnom državnom tužilaštvu dostavljena je krivična prijava za krivično djelo prevara. Romantična prevara jedna je od najčešćih finansijskih on-lajn prevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem imejla kako bi ostvario protivpravnu imovinsku korist. Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje", upozorili su iz hrvatske policije, prenosi Indeks.