Nova bolnica trebinje.jpg

Kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, ukupne vrijednost 128.448.448 KM sa PDV-om, biće položen u petak, 9. juna, u ovom gradu uz prisustvo najviših zvaničnika i građana Republike Srpske.

Time će biti ozvaničen početak realizacije projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU Bolnica Trebinje" prema principu "ključ u ruke", za koji će sredstva biti obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da, nakon gotovo sedam decenija, potreba i želja građana Trebinja i Hercegovine postaje stvarnost - gradi se nova bolnica.

"Izgradnja savremenog bolničkog kompleksa je strateška vizija i opredjeljenje rukovodstva Republike Srpske, a nova bolnica će iz korijena promijeniti način pružanja zdravstvenih usluga u Hercegovini. Zdravstvene radnike i pacijente očekuju vrhunski uslovi za rad i liječenje, prema standardima najmodernijih bolnica", naglasio je Šeranić, te pozvao sve građane ovog kraja da prisustvuju polaganju kamena temeljca.

On je podsjetio da će se novi bolnički kompleks prostirati na površini od 41.080 metara kvadratnih i da će taj prostor biti kompletno uređen. Nova bolnica imaće više od 20 službi i odjeljenja i 223 kreveta.

"Skučenu i dotrajalu bolnicu kakvu sada imamo zamijeniće bolnica novoga doba, kakvu građani grada Trebinja i zaslužuju. Gradimo savremene hirurške sale, urgentni blok, službe koje do sada nisu ni postojale, intenzivne njege, specijalističke ambulante, odjeljenja za oporavak pacijenata, komforne bolničke sobe, itd. Medicinska oprema zadovoljiće standarde posljednjih tehnoloških dostignuća i to je jedna od trenutno najvećih potreba", rekao je Šeranić.

Šeranić je podsjetio da Vlada Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ostaju opredijeljeni za izgradnju novih bolničkih kapaciteta shodno planu razvoja bolničkih zdravstvenih ustanova i nabavku medicinske opreme, a sljedeći korak nakon novoizgrađene Bolnice u Bijeljini, potpuno rekonstruisanog i izgrađenog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, novoizgrađene i potpuno opremljene Bolnice u Istočnom Sarajevu, izgradnje nove Bolnice u Doboju, kao i rekonstrukcije bolnica u Foči i Zvorniku, jeste savremeni bolnički kompleks u gradu Trebinju.

Na taj način se, podsjetio je on, ostvaruje važan cilj koji je Ministarstvo, uz podršku rukovodstva Republike Srpske, zacrtalo prije nekoliko godina, a to je isti kvalitet i efikasnost zdravstvene usluge u cijeloj Republici Srpskoj, odnosno da pacijenti mogu pod istim uslovima da se liječe u Zvorniku, Doboju ili u Banjaluci, a sada i u Trebinju.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta naglasio je da će gradnju bolnice pratiti usavršavanje i jačanje medicinskih timova.

"Bolnica će da zadovolji potrebe i pacijenata iz susjednih država, jer sigurno da dolaskom eminentnih stručnjaka, koje profesor Predrag Peško planira da dovodi u novu ustanovu, kao i edukacijom naših kadrova u Srbiji i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, moći ćemo da pružimo zdravstvenu zaštitu i njegu i pacijentima iz okolnih zemalja koju u tom dijelu nemaju", poručio je Lambeta.

On je rekao da se prije desetak godina nije dovoljno vodilo računa o specijalizacijama, te trenutno Bolnica ima 44 doktora specijaliste, 39 specijalizanata i pet doktora medicine, i to još nije dovoljno za objekat nove bolnice.

"U narednom periodu ćemo nastojati da to još pojačamo. I ovom prilikom pozivamo sve mlade doktore koji su u potrazi za poslom i specijalizacijom da se jave, prostora u trebinjskoj bolnici ima. Već smo krenuli i u jačanje srednjeg medicinskog kadra", rekao je Lambeta.

Bolnički objekat obuhvataće odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenje psihijatrije, neurologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, odjeljenje ORL i oftalmologije, urgentni blok sa sobom za opservaciju, dnevne bolnice: opšta i onkološka, dijaliza, hiruršku, internističku i kardiološku intezivna njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata - angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata - ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu - neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima, prema visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga.

Kompleks će sadržavati i prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnicu za sanitetska vozila, kao i pripadajuće kolske i pješačke komunikacije zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci 9. februara svečano je potpisan Ugovor za realizaciju projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU Bolnica Trebinje" prema principu "ključ u ruke" sa zastupnikom izabrane grupe ponuđača "Herc gradnja" d.o.o. Bileća.