Mostar trojicinsan.jpg

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru proslavila je danas krsnu slavu - Trojčindan, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Vladika Dimitrije u besjedi je rekao da je danas veliki praznik, velika tajna i velika svjetlost, da je Silazak Duha Svetoga na apostole jedan od temelja naše vjere.

On je pozvao vjerni narod da se okrenemo Bogu i bližnjima, ističući da nam je, u ovim teškim vremenima, kada i djeca stradaju, više nego ikad potrebno razumijevanje, topla riječ i briga za drugoga.

„Mostar je primjer multikulturalnog grada, u kojem nije dovoljno što govorimo istim jezikom već je neophodno razumijevanje“, rekao je vladika ZHiP Dimitrije.

Povodom praznika pripremljena je i trpeza ljubavi za mnogobrojne goste.

Na svetoj službi pjevao je Crkveni hor „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“ iz Trebinja, pod upravom Jovane Marić.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, poslanik u Predstavničkom domu BiH Ljubica Miljanović i načelnik Odjeljena za kulturu Slađana Skočajić.

Saborna crkva Svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992. godine, a potom minirana i srušena do temelja.

Njena obnova počela je 2010. Godine, a ovo je jedini veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen.

Najveći dio sredstava za dosadašnju obnovu izdvojile su Republika Srpska i Srbija, kao i mnogi vjernici, ali i građani drugih vjeroispovijesti svojim prilozima.