protest beograd jun 2023.jpg

Beogradu se danas, tačno mjesec dana nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, održava peti po redu protest "Srbija protiv nasilja" na koji su pozvali predstavnici dijela opozicionih partija.

Glumac Dragan Bjelogrlić obratio se konstatacijom da misli "da ih ima više nego ikada". On se posebno obratio, kako je rekao, mladosti Srbije i podsjetio na tragediju od prije mjesec dana.
 
"Sva zlodela koja smo radili drugima i sebi skupili su se u jednu gorku sudbinu koja se sručila na nedužna bića koja nikome nisu ništa učinili. Ako postoji dno, tog dana smo ga dotakli. Ali to što ste vi izašli na ulice daje nadu da ćemo se možda s tog dna izvući", rekao je on mladima izražavajući im divljenje što na nasilje i provokacije odgovaraju "dostojanstvom, mirom i ljubavlju". Zamolio ih je da "ljudima koji su primorani da uđu u autobuse" pruže ruku.
 
"Dužni smo deci iz Ribnikara, imamo dug prema njima, da obezbedimo istinu i pravdu, da im pružimo i napravimo društvo koje nismo bili u stanju da pružimo njima za njihovog života. To je dug koji moramo da platimo njima, svakom detetu u Srbiji i na kraju sami sebi", rekao je on kroz suze.
 
Zapamtite, rekao je, "Srbija nije 'malo i vaša', ona je vaša".
 
"Vidimo se sledeće nedelje", poručio je.
 
Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je da je "rana koju su ostavili zločini, rana koja nikada neće zaceliti i da je to rana čitavog društva".
 
"Ovo je sada društvo u kome materijalna korist postaje jedina vodilja, društvo u kome se neistomišljenici proglašavaju neprijateljima. Tragedija koja se dogodila možda je poslednji alarm za spas Srbije", rekla je Bojković.
 
"Od prvog protesta u tišini, optuženi smo da smo iskoristili tragediju koja nas je zadesila u političke svrhe, da smo hijene i lešinari. Tokom mesec dana naših mirnih protesta bili smo izloženi vređanju i sada je vreme da se nešto kaže. U šta se naše društvo pretvorilo danas? Pretvorilo se u društvo u kome se neprestano podstiče ispoljavanje tamnih strana ljudske prirode, umesto da se inspiriše. Pretvorilo se u društvo u kom su stručni, vredni marginalizovani dok se na njihova mesta postavljaju nedovoljno neobrazovani, nestručni i nesposobni", navela je glumica Ceca Bojković.
 
Glumac Hadži Nenad Maričić zamolio je okupljene na protestu da "čujemo osamnaest udaraca na svakih osamnaest sekundi za svaki prekinut život", nakon čega je uslijedila duga tišina.
 
Maričić se prvi obratio okupljenima. Poručioje da su sve okupljene povezala tragedije, ne samo u zajedničkoj tuzi, nego i u zajedničkoj odlučnosti da se suprotstave nasilju.
 
"Tragedije su bile poziv za buđenje i nevine žrtve ne smeju biti uzaludne. Nama je potrebno društvo koje nema nedodirljivog moćnika, društvo koje će se temeljeti na empatiji i solidarnošću. Nadamo se da ćemo izgraditi društvo koje kažnjava nepravdu i nasilje a nagrađuje najbolje među nama", rekao je Maričić.

Na protestu je u vazduh pušten plakat sa likom predsjednika Aleksandra Vučića na kome piše "Vučiću odlazi".