Crkva pridvorci3.jpg

U Pridvorcima je svečano proslavljena slava hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, a Svetu liturgiju je služio protojerej stavrofor Milan Bužanin.

U besjedi, otac Milan je naglasio da su Konstantin i Jelena carevi koji su prvi dozvolili slobodu hrišćanstvu i omogućili da tada za neko vrijeme zavlada mir, da se hrišćanstvo širi, postane religija i da se prave hramovi.

"Do cara Konstantina hrišćani su od Hristove smrti na najsvirepiji način mučeni i proganjani i car Konstantin kad je krenuo u bitku sa Maksencijem, prema predanju, na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobjede. On je naredio da se iskuje veliki krst, koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao veliku pobjedu. Odmah potom, 313. godine, izdao je znameniti Edikt u Milanu, kojim je prestao progon hrišćana. Poslije pobjede nad Vizantijom, sagradio je divan grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopolj. Kada se car teško razbolio, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savjetovali da ga episkop Silvester krsti. Odmah potom je ozdravio. Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za vjeru Hristovu. Pronašla je Časni Krst Gospodnji kad je išla na pokloničko putovanje do Jerusalima i tu je sazidala crkvu Vaskrsenja na Golgoti i mnoge druge crkve na Svetoj zemlji", kazao je otac Milan

On je naglasio da nisu dovoljne obnovljene crkve, ako ne obnovimo sebe, svoju dušu i ako u svoju dušu ne pustimo Hrista i Svetog Duha i ako ne oprostimo svaki put jedni drugima.

Nakon liturgije, priređena je trpeza ljubavi.

Crkva pridvorci2.jpg

Crkva pridvorci1.jpg