Doktor.jpg

Ukidanje vanredne situacije zbog virusa korona u Republici Srpskoj napravilo je probleme u korištenju zdravstvenog osiguranja, jer brojni poslodavci do kraja maja nisu uplatili poreze i doprinose za svoje radnike, pa su građani koji su odlazili kod ljekara u najvećoj mjeri bili primorani da plate pregled.

Podsjetimo, tokom trajanja vanredne situacije u Srpskoj, zdravstveno osiguranje za sve građane bilo je besplatno.

To je očigledno uticalo da se pojedini poslodavci "opuste" i da svoje obaveze ne izmiruju na vrijeme, kršeći tako Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, prema kome je uslov za korištenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, uplata doprinosa bez izuzetaka.

Prema dostupnim informacijama, za oko 52.000 osiguranika u Republici Srpskoj u ovoj godini nisu uplaćivani doprinosi, a najveći broj među njima su radnici. Nakon ukidanja vanredne situacije, njih oko 48.000 ostalo je bez zdravstvenog osiguranja.

Takođe, nakon što je 18. maja ukinuta vanredna situacija, Fond zdravstvenog osiguranja RS automatski je prestao da finansira usluge i za neosigurane građane.

Da su problem imali i oni koji još nisu zaposleni, za "Nezavisne novine" svjedoči Tijana R. iz Banjaluke.

Zbog zdravstvenih problema morala je u bolnicu, a tada je, kako kaže, saznala da mora da plati pregled, jer osiguranje koje imaju njeni roditelji to ne pokriva.

"Zdravstveno osiguranje i dalje imam preko roditelja, jer sam još student. Kada sam prije tri dana završila u hitnoj, rečeno mi je da nemam osiguranje te da je ono vjerovatno isteklo zbog vanredne situacije, kada smo svi imali pravo na isto. Moji roditelji su penzioneri, pa su osigurani preko Fonda PIO. Na sreću, problem sam riješila već sutradan, kada sam dokazala da sam student", priča Tijana.

Ona dalje navodi da joj je doktorica kazala da njen slučaj nije jedini.

"Rekla mi je da mnogo pacijenata koji dolaze ima isti problem, nebitno da li se radi o studentima ili građanima koji su zaposleni kod poslodavaca", kaže Tijana.

Iz FZO RS upoznati su sa ovim problemom i kažu da je očigledno da mnogi poslodavci u proteklom periodu nisu izmirivali svoje obaveze redovno.

"Osiguranike obavještavamo da u slučaju da ne mogu da ostvaruju svoja prava zbog neuplaćenih doprinosa, adresa za rješavanje problema nije Fond već poslodavac, odnosno obveznik doprinosa koji je dužan da to redovno plaća", kazali su iz FZO.

Isto tako, iz ove ustanove za "Nezavisne novine" podsjećaju da su u protekle tri godine pozivali građane da regulišu status osiguranja i da se ne oslanjaju na vanrednu situaciju, kako bez tog prava ne bi ostali kada se ona ukine.

I dobro upućeni u ovu problematiku pojašnjavaju da je problem očigledno stigao od toga što su poslodavci kasnili sa uplatom poreza i doprinosa.

"Bila je vanredna situacija i Fond je automatski ovjeravao svima, a poslodavci su plaćali sa malim kašnjenjem. Vanredna situacija je ukinuta naglo, polovinom maja, i sad je napravljen raskorak, jer neki nisu izmirili zadnji mjesec ili dva, a mislim da od njih nije traženo da budu ažurni u toku vanredne situacije", tvrdi naš izvor.

O ovom slučaju oglasio se i premijer Srpske Radovan Višković. On je zatražio od resornog ministarstva da sa FZO omogući da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

"Šezdeset dana je predviđeno kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaže Zakon o zdravstvenoj zaštiti", rekao je Višković.

Ubrzo nakon toga, oglasili su se iz FZO RS, navodeći da su prihvatili Viškovićev zahtjev da se obezbijedi prelazni period od dva mjeseca.

"Ova odluka ne znači da poslodavci ne treba da izmiruju svoje obaveze, niti da građani ne treba da regulišu svoj status osiguranja. Naprotiv, sada je potrebno da poslodavci shvate da im se izlazi u susret i da iskoriste ovaj period da izmire svoje obaveze kako ne bi ispaštali radnici i njihove porodice", dodali su iz FZO RS.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da će poslodavci, ali i privatna lica, imati rok do 31. jula da riješe status zdravstvenog osiguranja.

"Oni poslodavci koji nisu uplaćivali doprinose, svakako treba sa Poreskom upravom da nađu rješenje za uplatu zaostalih doprinosa. Ona lica koja imaju pravo na zdravstveno osiguranje, ali ga ne ostvaruju po pitanju doprinosa, treba da odu u poslovnicu Fonda zdravstvenog osiguranja i provjere svoj status", kazao je Šeranić.

On je dodao da je, prema procjenama FZO, oko 15 odsto osiguranika ostalo bez zdravstvenog osiguranja.