IMG_20230601_105757_resized_20230601_105837834-min.jpg

U Službi za transfuzijsku mediicnu Trebinje danas su devet doza krvi darovali pripadnici Aktiva DDK „Sredstva informisanja“.

Za prvu ovogodišnju akciju ovog aktiva, koji broji oko 25 članova, bilo je prijavljeno deset humanista, a još toliko će ih, zbog radnih obaveza, kapi života darovati u narednim danima.

„Godišnje imamo dvije akcije - proljećnu i jesenju i uvijek je dobar odziv. Ovog puta, akcija će trajati više dana jer sve prijavljene kolege zbog posla danas nisu mogle da daruju najdragocjeniju tečnost. Dosta naših članova daruje krv po pozivu s obzirom na to da skoro polovina pripadnika aktiva ima rijetke krvne grupe“, navodi predsjednik Aktiva, novinar ITC RTRS Božidar Stajčić.

Snimatelj Maksim Matković 18. put darovao je kapi života.

„Svako ko je zdravstveno sposoban, trebao bi da daruje krv, ovo je humani čin. Nije strašno a pomažete drugima“, ističe Matković.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje, dr Dragan Šarenac, zadovoljan je razvojem dobrovoljnog davalaštva u Trebinju i našoj regiji.

„Ovo je 24. organizovana akcija u našoj službi od početka godine. Veliki je broj prijavljenih, zadovoljan sam današnjom akcijom, koja će se nastaviti i narednih dana. Sa sredstvima informisanja imamo odličnu saradnju i na profesionalnom planu, na čemu im zahvaljujemo. Zadovoljan sam razvojem dobrovoljnog davalaštva u Trebinju i našoj regiji i nadam se da će se tako nastaviti, da ćemo uvijek biti spremni da pravovremeno reagujemo na zahtjeve za transfuzijom krvi naših pacijenata“, kaže dr Šarenac.

Naredne sedmice kapi života darovaće pripadnici Aktiva DDK Kazneno- popravnog zavoda Trebinje, a za 14. jun, Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi, planirana je velika akcija, u organizaciji Društva dobrovoljnih davalaca krvi Grada Trebinja, u kojoj će učestvovati predstavnici svih aktiva našeg grada.