Jovana cosovic.jpg

Đak generacije u Muzičkoj školi je Jovana Ćosović koja svira klavir. Ovoj mladoj djevojci koja je i vukovac u Gimnaziji "Jovan Dučić", čast je što je najbolja među učenicima Muzičke škole i smatra da za ovo nije dovoljan samo njen samostalan rad, već i njenih drugova iz razreda i profesora iz obje javne ustanove.

"Mi treba da podstičemo jedne druge i treba da budemo podrška jedno drugom da budemo bolji, a to je evidentno kod mene. Profesori su nam uvijek izlazili u susret i imali su maksimalno razumijevanja prema nama. Ova škola je posebna jer nas povezuje ljubav prema muzici i mi smo prijatelji, kao jedna porodica. Te veze se neće ugasiti bez obzira što završavamo srednju školu", kaže Ćosović.

Prema njenim riječima, njenu generaciju je krasilo drugarstvo na takmičenjima, a lijepih uspomena ima i sa časova koji nisu bili iste prirode kao u Gimnaziji i drugim školama.

"Bila je opuštenija atmosfera i uvijek smo imali lijepe trenutke zajedno, kao i malih izleta" kratko je rekla Ćosović.

Odmalena je u njoj postojala ljubav prema muzici i to prema klaviru, a roditelji su je upisali u osnovnu Muzičku školu.

"Svirajući ovaj instrument i dobijajući nagrade tako je i moja ljubav prema klaviru rasla, tako da sam odlučila da uporedo sa gimnazijom upišem i srednju Muzičku školu. Volim klavir i kroz samu muziku se izražavam na različite načine. Za mene je to najljepši i najnježniji instrument. Kada ga sviram uvijek sam u drugom svijetu u kome nema briga jer ga sviram iz ljubavi. Neću prestati da ga sviram bez obzira čime se budem bavila jer će uvijek biti dio mene muzika i ovaj čaroban instrument", jasna je Ćosović.

Dosta teško je bilo uskladiti dvije škole, dvije ljubavi prema obrazovanju jer se Jovana fokusirala i prema gimnaziji da bude vukovac i dosta puta bilo je misli da odustane od muzike.

"Uvijek je pobjeđivala ljubav prema klaviru i nikad se nisam odučila na lakšu opciju. Koliko god je teško treba da se oslobodimo negativnih misli i treba biti uporan tako da će na kraju sve dobro izaći. Obje su se škole nadopunjavale jedna na drugu i mnoga znanja sam stekla iz jedne i druge škole", samouvjereno govori Ćosović.

Jovani najviše odgovara u muzici doba baroka, a najviše voli Johana Sebastiana Baha i njegovu polifoniju. Uvijek se rado vraća njemu i njegovim djelima i kada joj je teško sjedne za klavir i odsvira neku kompoziciju ovog velikana.

"Planiram da upišem Elektrotehnički fakultet u Beogradu, ali neću zapostaviti klavir. Vjerovatno ću se na studiranju priključiti nekom horu jer i ovdje sam bila član hora. Mislim da je organizacija bitna, ali u mom slučaju je prevladala ljubav i volja da ostvarim svoje ciljeve kao i motivacija", na kraju razgovora je poručila Ćosović.