Azil za pse danica trebinje4.jpg

U Zgonjevu kod Trebinja otvoren je jedan od najmodernijih azila za pse na Balkanu, koji su zajednički izgradili britanska organizacija "Mreža za životinje /Network for animals/ i Grad Trebinja.

Novi azil za pse simbolično nosi ime "Danica" po prerano preminuloj Trebinjki Danici Dadi Đikov. Upravo je Danica, između ostalog, bila prepoznatljiva po zaštiti životinja te vodila neformalno udruženje za njihovu zaštitu, nesebično pomažući svakoj životinji u nevolji.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je da je izgradnja novog azila koštala oko 510.000 KM, od čega je Grad Trebinje obezbijedio 20 odsto sredstava, dok je ostatak obezbijedila "Mreža za životinje".

"Objekat raspolaže sa 30 boksova za smještaj 90 pasa, veterinarskom ambulantom, prostorom za karantin, upravnim dijelom sa kancelarijama. Izgrađeno je i prostrano dvorište sa neophodnim mobilijarom", naveo je Bošković.

On je istakao da će Grad Trebinje nastaviti sa svakom vrstom podrške da ovaj azil postane prepoznatljiv kao prijatno mjesto za sve napuštene pse.

"Iskoristio bih i priliku da pozovem sve volontere da se, u skladu sa svojim mogućnostim, pomognu u budućem radu azila. Izgrađen je moderan objekat kaakav ima malo gdje u ovom regionu. Ponosan sam što je Trebinje prepoznato kao zajednica koja brine o svim segmentima razvoja grada. Ovo je dobra vijest i za sve naše sugrađane i brojne goste, koji će se sada osjećati još bezbjednije", naveo je Bošković.

Azil za pse danica trebinje3.jpg

Ispred organizacije "Mreža za životinje" prisutne je pozdravio David Barit. On se zahvalio na podršci koju je ovoj organizaciji dao Grad Trebinje prilikom realizacije projekta.

"Bili smo u brojnim lokalnim zajednicama sa sličnim prijedlozima za saradnju - nisu željeli ni da nas saslušaju. To nije slučaj sa Gradom Trebinje. Ponosni smo na našu saradnju i njen rezultat je ovaj azil, koji je jedan od najboljih na Balkanu", istakao je Barit.

On se zahvalio načelniku gradskog Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove Spasoju Radoviću, što je od samog početka podržao ovaj projekat.

U ime porodice Danice Dade Đikov prisutne je pozdravila njena sestra Mirjana Koprivica, koja je istakla da je ponosna što je prepoznat Dadin rad.

"Zahvaljujem se gradonačelniku Mirku Ćuriću na podršci i razumijevanju. Ovo je veliko za sve nas", kazala je Mirjana.

Azil za pse danica trebinje1.jpg

Azil za pse danica trebinje6.jpg

Azil za pse danica trebinje2.jpg

Azil za pse danica trebinje5.jpg