dd.jpg

Narodna biblioteka Trebinje večeras organizuje promociju knjige „Vila sa Čakora“ autorke Nede Đukić Borojević.

,,Vila sa Čakora” je posvećena mučeničkom stradanju devetnaestogodišnje djevojke Branke Đukić, koju su na Čakoru 2. septembra 1975. godine svirepo ubila dvojica Albanaca sa Kosmeta, pokušavajući neuspješno da je siluju.

Autorka je koristeći mnoštvo izvora, svjedočenja i sjećanja napisala dramsku priču o vasojevićkoj odivi. Kako kaže, iako daleko od svojih predaka Đukića – Vasojevića, našla je u svojoj duši mjesto da isplače i oplače ovu strašnu čakorsku tragediju.

Nedeljka Neda Đukić Borojević rođena je u Velikoj Sočanici, opština Derventa u Republici Srpskoj. Objavila je proznu trilogiju: „Rotkva sa šećerom“, „Vrijeme ljubavi“ i „Medonosna polja“ a ubrzo i „Rodoslov roda Đukić“, u Velikoj Sočanici i roman „Tražim te“, te zbirke pjesama „Dva oka duše“, „Sa izvora sjećanja“ i „U njedrima zavičaj“. 2021. godine objavila je dokumentarni roman o Vasojevićima u Velikoj Sočanici kod Dervente „Bog nam je svjedok“ a najnovije književno ostvarenje je dramska priča „Vila sa Čakora“. Član je Udruženja književnika Srbije, Matice Srpske, Udruženja književnika Republike Srpske i više književnih klubova i kulturno-umjetničkih društava u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

O knjizi će, pored autorke Nede Đukić Borojević, govoriti prof. dr Slavoljub Đukić, novinar i publicista Gojko Knežević. Gost večeri je guslar Nikola Kosović, član Guslarskog društva „Luka Vukalović“ iz Trebinja.

Promocija će se održati u prostorijama biblioteke sa početkom u 19 časova.