Zoran milanovic.jpg

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da između "Za dom spremni" i "Slava Ukrajini" nema razlike te da je to poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Jevreja i Poljaka.

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajati. Između 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini' nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Židova, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje", rekao je Milanović.

O korištenju ZDS-a u Hrvatskoj rekao je: "Svoju poentu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi unedogled. To nam radi štetu. Komemoracija u Blajburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao neko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku. Da se nisu provocirali Austrijanci, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjeski gdje je poginulo stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam", prenosi N1.