kosovo i metohija 3.jpg

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno nakon što je u ponedjeljak KFOR nasilno, uz šok bombe i suzavce, rastjerao Srbe koji su bili okupljeni kod zgrade opštine Zvečan.

Pripadnici KFOR-a i jutros se nalaze oko zgrade opštine u Zvečanu, a počelo je okupljanje zaposlenih u opštini.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je da je najnovija eskalacija nasilja na sjeveru Kosova zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

"Bezbjednosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbjegnu nasilje i da preduzmu mjere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na sjeveru Kosova", navodi se u pisanom odgovoru Euleksa Tanjugu.

Kako se navodi, Euleks će, u okviru okvira svog mandata, nastaviti da radi "sa odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova", kao i bezbednosti svih zajednica na KiM kroz pojačane izviđačke patrole i u "bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocijenio je da je za jučerašnji incident u Zvečanu odgovoran isključivo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i da su pripadnici Kfora, umjesto da zaštite Srbe, asistirali da "lažni gradonačelnik uđe u srpsku opštinu".

"Balkanski piroman Kurti juče je hteo da zapali ne samo KiM, već i ceo region. Rezultat tog sukoba u koje je hteo sve da nas gurne jeste da je na srpskoj strani povređeno 52 civila, od toga tri teže, 41 vojnik Kfora od čega troje teže. Ističem ime Dragiše Galjaka koji je primio dva metka iz vatrenog oružja na njega je pucao ROSU. Pogođen je u stomak kada je trčao da se skloni od suzavca, nakon što je mirno sedeo i protestvovao", rekao je Petković za RTS.

Petković je naglasio da Srbi nikada nisu željeli sukob sa Kforom i da je onaj koji je čeznuo za sukobom Aljbin Kurti. "Pogledajte šta se dešavalo za vikend, i u petak. Uvođenje lažnih gradonačelnika na četiri opštine na KiM. Svima je jasno da on želi sukobe, on želi nemire i da izazove rat - jer je to jedini način da izbegne svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, formiranje zajednice srpskih opština", ocijenio je Petković.

Od Zapada su svi dobili ozbiljne garancije, dodaje Petković, da neće biti dozvoljen ulazak, kako je rekao, lažnih gradonačelnika u srpske zgrade opštinske uprave na sjeveru KiM.

"Međutim, šta se zapravo desilo? Postavili su bodljikavu žicu, kordone svojih pripadnika da bi očigledno asistirali tzv. gradonačelnicima da mogu da udju u srpske zgrade opštinskih uprava. Oni su trebali da budu tu u petak, oni su tim žicama trebali da spreče ulazak onih koji su doveli do sukoba", rekao je Petković.

kosovo i metohija 1.jpg

Vojnici Kfora su i dalje u pripravnosti. Pomjerili su kordone dublje prema ulici, ali dalje od zgrade lokalne samouprave.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni dio Mitrovice. Terete se za huliganizam i određen im je pritvor do 48 sati.

Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih. Jedan od povređenih je u kritičnom stanju, a dvoje teže. Među njima je i bivši predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović sa povredama grudnog koša.

Iz Kfora navode da je najmanje 25 njihovih pripadnika zadobilo povrede.

Nedeljković: KFOR obećao povlačenje specijalnih jedinica do 15.00 časova

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obavijestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

"Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima", rekao je Nedeljković, prenosi Kosovo online.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će dio specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

"Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu", naveo je Nedeljković.

Zapaljena zastava Srbije u Gračanici

kosovo i metohija 2.jpg

Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.