nevesinje.jpg

Nakon što je u Hitnoj službi Doma zdravlja Nevesinje posljednjih dana pomoć zatražilo više pacijenata gastrointestinalnim simptomima ovu zdravstvenu ustanovu danas je posjetila epidemiolog dr Jelena Durić.

Ona je potvrdila da se tokom proteklog vikenda u nevesinjsku Hitnu službu javilo 158 osoba sa simptomima proliva, povraćanja, bolova u stomaku, povišene tjelesne temperature i malaksalosti.

Nije bilo potrebe za hospitalizacijom pacijenata i prema riječima ljekara simptomi su prolazili u roku od 24 časa sa produženom malaksalošću.

Dr Durić kaže da se sa sigurnošću ne može utvrditi uzrok obolijevanja i da će epidemiološka istraživanja ići u više pravaca.

 ̶  Kada su u pitanju masovna obolijevanja u kratkom vremenu uvijek se razmatra higijenska ispravnost vode, ali i mogućnost virusne etiologije bolesti  ̶  naglasila je Durić.

Ona je predložila da se uzmu uzorci stolice pacijenata za mikrobiološku analizu koje će uraditi Institut za javno zdravstvo RS. Ekipe iz Instituta izvršiće i dodatno uzorkovanje vode sa više tačaka za mikrobiološku i hemijsku analizu.

Dok ne stignu prvi rezultati stanovništvu se preporučuju pojačane mjere lične higijene, redovno pranje ruku, prokuvavanje vode za piće i pranje namirnica prokuvanom vodom.

Higijsko-epidemiološka služba Doma zdravlja Nevesinje  pratiće situaciju i u dogovoru sa nadležnim institucijama preporučivaće odgovarajuće mjere.