Krsna slava sveti vukasin.jpg

Fondacija "Sveti Vukašin" Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske proslavila je danas slavu - Svetog Vukašina, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika Dimitrije u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Sveštenik Aleksandar Šmanja rekao je Srni da Fondacija "Sveti Vukašin" realizuje mnogobrojne humanitarne aktivnosti i okuplja sve više ljudi, posebno mladih u Trebinju, Nevesinju i ostalim hercegovačkim gradovima.

On je podsjetio da su nedavno realizovali akcije obnove kuća u trebinjskom selu Lugu i da spremaju obnovu još nekoliko kuća, pojasnivši da je rad ove fondacije zasnovan na Jevanđeljskom principu da je blaženije davati, nego primati.

"Koliko god mi pomagali ugroženima, oni u stvari pomažu nama da budemo ljudi, što je i slogan naše fondacije", rekao je otac Šmanja.

Fondacija, kako kaže, sprovodi i dosta akcija pomoći u lijekovima i medicinskoj opremi i nekoliko stotina manjih akcija tokom godine.

"Ne biramo kome i gdje, nego gde god i kome god možemo pomažemo jer nije stvar da imamo mnogo para, nego da imamo mnogo ljudi koji žele dobro jedni drugima", rekao je sveštenik Šmanja.

On je napomenuo da je u toku akcija podjele Svetih pisama maturantima osnovnih i srednjih škola u Hercegovini i najavio da će i danas u 13.00 časova na Hercegovačkoj Gračanici podijeliti Jevanđelja maturantima trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić".

Prema njegovim riječima, Fondacija "Sveti Vukašin" je nikla iz prirodne potrebe zdrave ljudske duše da se zajednički pomogne onima kojima je pomoć potrebna, te pozvao sve da postanu članovi i bilo kakvim radom pomognu njenom radu.

Povodom praznika Svetog Vukašina i slave Fondacije u porti Preobraženjskog hrama u Trebinju pripremljena je i trpeza ljubavi za mnogobrojne goste.