Kolonija kolo 20232.jpg

Otvaranjem izložbe mozaika „Između mora i neba” Ljiljane Rivić sinoć je u galeriji Kulturnog centra Trebinje počela osma Međunarodna umjetnička kolonija „Kolo”.

Ljiljana Rivić kaže da joj je velika čast što njena izložba otvara ovogodišnju koloniju „Kolo” te da je Trebinje veoma inspirativan grad za umjetnike.

„‘Između mora i neba’ stoji Trebinje. Tu su brda, blizu je more i ovo je ambijent koji ja živim. Trebinje je mir koji je meni potreban. Ovi mozaici su uokvireni u brodske prozore jer je zapravo to jedna brodica koja voli da putuje, da se usidri s vremena na vreme u razne gradove i da donese malo nekog drugog sveta da ljudi vide, osim onog koji stvarno žive”, navela je autorka Rivić.

Dražen Milić, organizator i selektor kolonije, očekuje da će umjetnici, inspirisani starim gradom, rijekom Trebišnjicom, plavim nebom i kamenom, dati svoj maksimum, kako bi na završnoj izložbi pokazali ono najbolje:

„Nadam se da će ovogodišnja izložba prevazići prošlogodišnju. To je cilj svake kolonije – da za jednu stepenicu budemo bolji nego prethodne godine. Nadam se da će ova završna izložba biti jedna od najboljih za ovih osam godina”.

Kolonija kolo 20231.jpg

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja, istakao je da ovakav koncept, koji Dražen Milić sa svojim kolegama uspješno realizuje već osam godina, u skladu sa idejom Grada kulture, koju je svojim djelima, književnom, diplomatskom i arheološkom zaostavštinom, utemeljio Jovan Dučić.

„Ideja Grada kulture danas živi u jedinstvenom i prepoznatljivom identitetu Trebinja, kao što je i predviđeno najvažnijim strateškim dokumentima našeg grada. Ova kolonija je važan dio tog mozaika kroz koji ova ideja živi, zajedno sa muzičkim i filmskim festivalima, književnim promocijama i susretima, materijalnom baštinom i svim drugim manifestacijama koje našu sredinu čine posebnom”, kazao je Banjak.

Izložbu je otvorio Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije Valjevo, a svečano otvaranje je uveličao Mješoviti hor „Tribunija”.

Kolonija kolo 20233.jpg

Mozaici Ljiljane Rivić biće pred trebinjskom publikom do 7. juna u galeriji Kulturnog centra.

Međunarodna umjetnička kolonija „Kolo“ odvija se u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja. Osmu koloniju zatvara izložba zajedničkih radova nastalih na ovogodišnjem okupljanju, koja će se održati u Kulturnom centru u srijedu, 31. maja, u 20 časova.