Erdoan.jpg

U Turskoj je završen drugi krug predsjedničkih izbora. Građani su birali između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana i opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua.

Prema podacima Anadolije, na osnovu 98,52 odsto prebrojanih glasova, Erdoan je osvojio 52,11 odsto glasova, a kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu 47,89.

Erdoan je večeras proglasio pobjedu i zahvalio građanima koji su njemu i njegovoj partiji ukazali novo povjerenje, kako je rekao, da vodi zemlju narednih pet godina.

"Završili smo drugi krug predsjedničkih izbora u korist naše nacije. Jedini pobjednik ovih izbora je Turska, svih 85 miliona ljudi u našoj zemlji je pobijedilo. Vaša volja je postala turska snaga, neuništiva sila", poručio je Erdoan u obraćanju pristalicama u Istanbulu, prenijela je Anadolija.

Izbori turska erdoan3.jpg

U brojkama, Erdogan je za sada osvojio oko 27 miliona glasova, a Kiličdaroglu 24,8 miliona.

Turski javni servis TRT prenio je da je izlaznost bila 84,88 odsto, prenosi Tanjug.

Turski mediji prenose da je počelo okupljanje njegovih pristalica, koji se spremaju za slavlje, a stižu i prve čestitke.

Izbori turska erdoan2.jpg

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na pobjedi na izborima.

"Čestitam, gospodine predsjedniče!", napisao je Orban na turskom jeziku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Dodik je na "Tviter" profilu istakao da je ovo istorijska pobjeda Erdogana.

"Prvi put u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj! Milioni birača dali su Vam svoj glas, svoje nade i svoje povjerenje! Ova odluka birača nije važna samo za Republiku Tursku, već za svijet! Čestitam", dodao je Dodik.

Izbori turska erdoan1.jpg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je izbornu pobjedu predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu i poželio mu uspjeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

"U svoje i u ime građana Republike Srbije, upućujem Vam srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Turske, sa željom da i u ovom mandatu ostanete posvećeni daljem razvoju Vaše zemlje i dobrobiti njenih građana. Poverenje naroda sobom nosi najveću odgovornost za svakog državnika, pogotovo kada je stečeno tokom brojnih izazova koje su nam svima donele prethodne teške godine i okolnosti na globalnom planu", naveo je Vučić.

24990442.webp

Izbori turska erdoan4.jpg