curic napulj italija.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić učestvovao je na dvodnevnoj konferenciji „Prehrambena politika za mediteranske gradove“, koja je održana u italijanskom gradu Napulju.

Ćurić je prisustvovao konferenciji na poziv gradonačelnika ovog italijanskog grada Gaetana Manfredija, gdje je bio jedan od učesnika na panelima “Izazovi lokalnih prehrambenih politika u mediteranskim gradovima” i “Nova partnerstva između mediteranskih gradova za prehrambenu politiku”.

“Cilj događaja je bila razmjena iskustava o održivim prehrambenim politikama, kao i promovisanje bliže saradnje među mediteranskim gradovima. Takođe, cilj je i uspostavljanje platforme za međugradska partnerstva u oblasti prehrambene politike na Mediranu, podsticanje mogućih bratimljenja između gradova i identifikovanje specifičnih projekata razvoja i saradnje koje će finansirati Italijanska agencija za razvoj saradnje”, naveo je Ćurić.

Tokom panel diskusije, Ćurić je naveo aktivnosti koje su u proteklom periodu sprovedene kroz javne politike našeg grada, sa posebnim osvrtom na osnivanje Agrarnog fonda i Hercegovačke kuće, što je omogućilo dodatni razvoj poljoprivrede i redovnu podršku poljoprivrednicima sa područja grada.

“Poljoprivreda je jedna od tri strateške grane razvoja Trebinja i fokus lokalne vlasti usmjeren je upravo ka dodatnom razvoju ove grane privrede i podršku svim onim licima koji žele da se bave poljoprivredom”, naveo je Ćurić.

Učesnike konferencije, koji su bili iz zemalja Mediterana, Ćurić je upoznao i sa komparativnim prednostima ovog dijela Balkana, naglašavajući da je područje Trebinja prepoznatljivo po uzgoju organske hrane.

“Naš kraj poznat je i po vrhunskim vinima. Od tridesetak vinarija koliko ih ima u Republici Srpskoj, njih više od 20 nalazi se u Trebinju. Ponosni smo na vina dobijena od sorti žilavka i vranac, ali i na paradajz jabučar, kukuruz stodanac, grah poljak, sir škripavac, med i druge pčelinje proizvode. U posljednje vrijeme, sve je intenzivnija sadnja maslina i proizvodnja malsinovog ulja, što daje jednu novu dimenziju razvoju ovog sektora privrede”, dodao je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja je naglasio da Grad Trebinje u kontinuitetu sprovodi različite javne politike koje su usmjerene na razvoj poljoprivrede, navodeći da je za oko 85 odsto obradivih površina omogućeno navodnjavanje, što je značajno olakšalo bavljenje poljoprivredom.

“Bilo bi nam posebno drago ako bismo u narednom periodu uspjeli da uspostavimo saradnju sa gradovima iz mediteranske regije, koji su spremni da zajedno sa nama podijele najbolje prakse iz oblasti javnih politika usmjerenih ka razvoju organske proizvodnje, unapređenju kvaliteta usluga i povoljšanju bezbjednosti hrane”, dodao je Ćurić.

On je upoznao učesnike panela i da je “Hercegovačka kuća” proglašena za najbolju svjersku priču u oblasti održivog turizma te da je potražnja za njenim proizvodima iz mjeseca u mjesec sve veća.

Osim Ćurića, konferenciji u Napulju, koja se održala u čuvenom zamku „Maschio Angioino”,  u centru ovog grada, prisustvovao je i gradski načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević. U panel diskusijama su, osim gradonačelnika Trebinja i Napulja, učestvovali i gradonačelnici i predstavnici gradova Milano, Kremona, Bari i Trst (Italija), Valona i Tirana (Albanija), Biblos i Tur (Liban),  Medenin (Tunis), Jenišehir (Turska)

Konferenciju su organizovali Grad Napulj i Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, uz podršku Italijanske agencije za razvoj saradnje (AICS), Mediteranskog agronomskog instituta iz Barija (CIHEAM Bari) i Milanskog pakta o urbanoj prehrambenoj politici (MUFPP).

Događaj se održao u okviru #InsiemepergliSDG kampanje (#togetherfortheSDGs), koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o održivom razvoju, u partnerstvu sa Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije (MAECI), SDG akcionom kampanjom Ujedinjenih nacija, organizacijom FAO, Evropskom komisijom, Institutom CIHEAM Bari i organizacijom „Save the Children“ (Spasimo djecu).