Sladoled djeca.jpg

U Srpskoj je 2020. godine živjelo oko 56.250 djece do šest godina, a za 30 godina broj najmlađih će se smanjiti na oko 40.676.

Pokazala je studija ulaganja u djecu koju je uradio UNICEF u BiH, te upozorio da ova populacija mora biti u centru pažnje hitne politike i ulaganja.

Napominju da se svaka uložena marka u rani rast i razvoj djece višestruko vraća.

S druge strane, neuspjeh ulaganja u djecu je rizik koji podriva druge investicije, jer bez dobro obrazovane, zdrave i produktivne radne snage ekonomski razvoj će biti usporen.

– Često se o ulaganju u djecu razmišlja kao o trošku. Međutim, ovo je relevantna investicija. Morate ulagati u buduće generacije. Ukoliko uložite jednu marku pretpostavka je da će povrat biti sedam maraka. Ovo nije samo ulaganje u djecu, ovo je ulaganje u budućnost i prilika za žene da se uključe u tržište rada – rekla je predstavnica Unicefa u BiH, Rovnak Kan.

Kako se navodi u izvještaju, svaka marka uložena u povećanje dječijih dodataka u Srpskoj vratila bi se do 6,7 KM, kao socio-ekonomska davanja u naredne tri decenije. Sa druge strane, trošak neulaganja mogao bi dostići i do 2,2 milijarde KM.

Pozitivan povrat imaju i ulaganja u predškolski odgoj, a neulaganje u ovu oblast moglo bi Republiku Srpsku koštati 9,4 milijarde KM u narednih 30 godina.

Studije ulaganja u rani razvoj djece sprovedene su u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu. Svaki izvještaj pokriva tri sektora ključna za rani razvoj – zdravstvo i ishranu, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Studije ulaganja su dopunjene sa dvije detaljne studije izvodljivosti koje se fokusiraju na povećanje obuhvata obrazovanja u ranom djetinjstvu na lokalnom nivou.

Studije ulaganja u djecu zasnovane su na nizu analiza troškova i koristi, te troškova neaktivnosti usluga za djecu do šest godina u svakom od tri sektora.

Studija je rezultat petnaestomjesečnog rada predstavnika Unicefa, Zajedničkog SDG fonda i tima UN u BiH.