Kultura na frontu-min.jpg

U trebinjskoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba „Kultura na frontu – Kultura Republike Srpske u periodu od 1992. do 1995. godine“, autora Milijane Bojić i Suzane Pešević Stojanović, bibliotekara u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Milijana Bojić je naglasila da je povod ove izložbe 30 godina postojanja Republike Srpske.

"Za ovu izložbu smo koristili dnevnu štampu i časopise kao što su Glas Srpske, Glas Trebinja, Oslobođenje, Puteve, Semberske novine... i na 23 foreksa se nalaze najinteresantniji događaji iz tog perioda. Imamo mnogo građe i da smo sve iskoristili to ne bi bilo prenosivo iz grada u grad. Imamo izložbu u Narodnoj biblioteci Trebinje, a u to vrijeme je ona radila u teškim uslovima, nije bilo knjiga, nije bilo kupovine, ali je opstala tokom i nakon rata i svi mi znamo koliko je Narodna biblioteka poznata institucija kao i Muzej Hercegovine", rekla je Bojićeva.

Načelnik Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić je istakla da je tokom rata živjela u Trebinju i da joj je bilo fascinantno kako grad živi.

"Nedaleko odavde plotuni, ali u gradu u večernjim satima duhovnost više nego ikad i ono što je vrlo važno što se vidi na ovoj izložbi onda kada nam je teško mi se vraćamo sebi, izvorištu, korijenima, onome što jesmo. Trebinje jeste Dučić i bavili smo se njime i nismo ga preskakali. Vraćali smo se onome što je vrijedno i kad vratim razmišljanja ne samo na ovaj rat, vidi se da velike pjesme i velike poruke nastale u tim vremenima. Tako je 1942. godine napisana 'Jama' koja je bila poklič, lelek, zatim 'Stojanka majka Knežopoljka'. Ima li veće poruke od toga kako su ljudi koji su imali sreću ili nesreću da prežive počnu da prihvataju život sa svim tegobama koje je rat donio", kazala je Skočajićeva.

Prije Trebinja, izložba je osim u Banjaluci, predstavljena u Prijedoru i Derventi.

Postavka će biti izložena u narednih sedamdana u dvorištu Narodne biblioteke Trebinje.