20230526141049_773619.webp

Pripadnici Kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe.

U jednom trenutku su se začuli i rafali, prenosi Kosovo online.

Dopisnik RTS-a javlja da je došlo do sukoba između okupljenih i policije u Zvečanu, kao i da se čuju se rafali.

Navodi da je zapaljeno policijsko vozilo, kao i da su bačene šok bombe.

Doktor Danica Radomirović, zamjenica direktora Kliničko-bolničkog centra potvrdila je "Novostima" da je nekoliko pacijenata sa povredama od šok bombi i suzavca primljeno u ovu bolnicu.

Istovremeno, sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka.

Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo Kosovske policije i jedno za razbijanje barikada, a pojavila su se i blindirana vozila Okupljeni građani negoduju.

Građani postavljaju barikade na putu u Leposaviću, javlja reporter RTS-a.

Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.

RTS podsjeća da je dolazak specijalaca policije pratio zvuk sirena u Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, koje žitelji tih sredina aktiviraju za alarmiranje na opasnost.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku prenijeli su da specijalci namjeravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije "istaknu zastavu plavo-žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu".

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine.

Nezvanično su dobili informaciju da se prema Leposaviću kreće kolona sa više blindiranih vozila policije.

Kosovska policija saopštila je da "pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama".

U saopštenju policije navodi se da "u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbjednosti".