rite gacko 40 godina .jpg

Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Gacko" obilježili su danas 40 godina proizvodnje električne energije i 70 godina eksploatacije uglja, kao i krsnu slavu - Svete Ćirila i Metodija.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je pomen poginulim radnicima preduzeća, a cvijeće na spomenik položile su delegacije Rudnika i Termoelektrane, Opštine Gacko i Boračke organizacije.

Direktor RiTE "Gacko" Maksim Skoko rekao je novinarima da je ovo preduzeće značajno za istočnu Hercegovinu, te naveo da se radi na tome da problem prekomjerne emisije čvrstih čestica bude riješen u što kraćem mogućem roku.

"Očekuje nas u ovoj godini redovan godišnji remont Termoelektrane, moramo posvetiti pažnju Termoelektrani kao ključnom subjektu ovog preduzeća", naveo je Skoko.

Skoko je istakao da RiTE "Gacko" zapošljava oko 1.900 radnika i godišnje proizvede oko 1.500 gigavat-časova struje.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je novinarima da se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radi na rješavanju nagomilanih problema RiTE "Gacko".

On je rekao da je Uprava preduzeća već donijela odluku o nabavci postrojenja za prečišćavanje uglja, istakavši da je riječ o složenom postrojenju.

"Taj projekat postoji dvije i po godine. Zbog otežanog iskopa u glavnom ugljenom kopu i plavljenja tog kopa koristimo loš ugalj", rekao je Petrović i dodao da će završetak ovog projekta značiti bezbjedan rad za ovo postrojenje.

On je dodao da je drugi važan projekat ugradnja elektrofiltera na Termoelektrani, te da će oba projekta biti riješena u naredna 24 mjeseca.

"Termoelektrana `Gacko` proizvede oko 30 procenata električne energije u sistemu ERS, i ona je veoma značajna zato što ostavlja više od pet miliona KM u budžetu opštine Gacko", rekao je Petrović.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je novinarima da je za Gacko značajna koncesija koju dobijaju, odnosno više od pet miliona KM godišnje, što je više od polovine budžeta opštine, navodeći da RiTE "Gacko" zapošljava i više od 1.500 radnika iz Gacka, te da preduzeće doprinosi razvoju Gacka, ali i istočne Hercegovine.

Generalni direktor RiTE Gacko u periodu od 2003. do 2006. godine Dragomir Čulić rekao je novinarima da mu je drago da se održava kontinuitet u radu preduzeća, istakavši značaj preduzeća za elektroenergetski sistem Srpske.

U prostorijama RiTe "Gacko" u okviru današnje svečanosti održana je i svečana sjednica.

Rudnik i Termoelektrana "Gacko" nalaze se u Gatačkom ugljenom bazenu, Termoelektrana je dio jedinstvenog elektronergetskog sistema Republike Srpske, a organizovana je kao Radna jedinica u okviru Zavisnog preduzeća RiTE "Gacko" koje je u okviru "Elektroprivrede Republike Srpske".

Izgradnja Rudnika i Termoelektrane "Gacko" počela je 1974. godine, izgrađen je rudnik Gračanica kapaciteta 2,2 miliona tona uglja godišnje i blok nominalne snage 300 megavata.

Blok Termoelektrane "Gacko" počeo je sa radom 1983. godine.