Put trebinje bileca 20231.jpg

Putevi Republike Srpske nastavljaju da ignorišu zahtjeve brojnih vozača da se pod hitno sanira put Trebinje-Bileća koji je u izuzetno lošem stanju i na kome je ugrožena bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Ovom javnom preduzeću, čije limuzine rijetko obilaze Hercegovinu, očigledno nisu dovoljne fotografije sa terena gdje se jasno vidi da je asfaltna podloga u potpunosti dotrajala, a da su zaštitne ograde iz osamdesetih godina i da su u veoma lošem stanju. Ništa to ne znači Putevima Srpske koji nastavljaju po starom i ne rješavaju nagomilane probleme širom Hercegovine.

Osim Puteva, katastrofalnu putnu mrežu u Hercegovini ignoriše i Vlada Srpske i resorno ministarstvo saobraćaja, nastavljajući da pričaju bajke o auto-putevima i brzim cestama, i podsjećajući nas da su oni ti koji su prije 10 godina, zamislite, uradili novi put preko Čemernog i rehabilitovali put do Ljubinja.

Najbolje bi bilo da za 28 godina poslije rata nisu uradili ništa, a da na zapadu Srpske nastave da grade auto-puteve, jer mi Hercegovci možemo saobraćati i na konjima, jer nam putevi nisu za boljeg.

Koliki je maćehinski odnos prema putnoj mreži Hercegovine govori i podatak da je u ovom trenutku potrebna hitna rehabilitacija i rekonstrukcija putnih pravaca Bileća-Trebinje, Bileća-granični prelaz Deleuša, Trebinje-granični prelaz Klobuk, Gacko Nevesinje, Gacko-Čemerno.

Sramno je i svojevremeno pravdanje iz Puteva Srpske koji skoro tri godine nisu u stanju da uvedu u posao izabranog izvođača radova na izgradnji oko tri i po kilometra katastrofalnog puta od Vrbe do Desivoja, hvaleći se pritom da eto oni tobože grade put od Ljubinja do Žegulje. Pa ko će drugi da ga gradi, kad su na naplatu došle decenije nerada, nebrige i sramnog odnosa prema cjelokupnoj putnoj mreži u Hercegovini.

Nisu im krivi Hercegovci što decenijama nisu radili ništa i sada odjednom treba obnoviti svu postojeću putnu mrežu. Umjesto po stručnosti, u Putevima su ponovo partijski vojnici, očigledno nedorasli i nesposobni da bilo šta urade u Hercegovini i obezbijede nam bar da imamo koliku-toliku bezbjednost na putnim pravcima.