Svestenik pedofil.webp

Bivši rektor Bogoslovnog fakulteta u Rijeci, rimokatolički sveštenik Milan Špehar, koji je šokirao javnost priznanjem da je seksualno zlostavljao 13 dječaka starih između šest i 13 godina, službovao je i u Banjaluci.

Kako prenosi Index, on je u jesen 1989. godine postao trapistički novak samostana Marija Zvijezda u Banjaluci, gdje je ostao do pred kraj novicijata. Od 1991. nalazi se u Rijeci.

Pomenuti portal navodi da je Špehar godinama bio uticajan sveštenik u Riječkoj nadbiskupiji, a zlostavljanja su se, prema njegovom priznanju, događala krajem 1980-ih i u prvoj polovini 1990-ih.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, potvrdio je juče da optuženi priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987-1988, 1992-1993. i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina.

"Niko za moja zlodjela nije ni krivac ni sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži ako ikako mogu za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da prije svega izliječi sve one rane koje sam im zadao, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan njenog povjerenja u mene i svećeničkog zvanja", poručio je Špehar za Nacional u pismenom odgovoru.

Njihov izvor iz svešteničkih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao i bogoslove, uvijek je imao dva do tri bogoslova koje je držao blizu sebe. pozivao ih je na putovanja i u svoj stan na Trsatu, posuđivao im auto...

Ko je Milan Špehar

Index navodi da je Milan Špehar rođen 7. avgusta 1953. u Ogulinu. Studirao je u Rimu, Bonu te Insbruku. Zaređen je za sveštenika 1980. godine.

Doktorirao je 1986. godine u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijani na Institutu za duhovnost s temom "Problem Boga u djelima Miroslava Krleže", koju je kao knjigu objavila kasnije Kršćanska sadašnjost.

Po povratku u Hrvatsku iz Rima bio je župnik u Dragi (Rijeka), imao seminar na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci i predavao hrvatski jezik i književnost u salezijanskoj gimnaziji u Rijeci do 1989. godine. Najesen te godine postaje trapistički novak samostana Marija Zvijezda u Banjaluci, gdje je ostao do pred kraj novicijata. Od 1991. nalazi se u Rijeci.

Karijera u Rijeci

Predavao je dogmatske i filozofske predmete na Teologiji u Rijeci te se bavio prevođenjem inostrane teološke literature, a posebno je proučavao hrišćansku meditaciju. Špehar je na Teologiji predavao predmete: Psihologija, Duhovno bogoslovlje, Istočno bogoslovlje, Ekumenska teologija, Svećenička duhovnost, Caritas u župi.

Od 1993. do 1996. bio je voditelj studentskih službi, a od tada prestaje s tom dužnošću i dobija dužnost direktora Karitasa riječko-senjske nadbiskupije. 1. aprila 1995. zasnovao je radni odnos na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, otkada na Teologiji u Rijeci predaje kao viši asistent s punim radnim vremenom.

1999. na ličnu molbu razriješen je službe direktora Karitasa riječko-senjske nadbiskupije, nakon što je u Ogulinu otvorio Dom za starije i nemoćne Biskup Srećko Badurina. Iste godine postaje nadstojnik knjižnice Teologije u Rijeci i postaje docent. Od 2000. do 2005. je predstojnik Teologije u Rijeci.

Tražio od pape da ga razriješi

Špehar je Nacionalu rekao da je pritisnut teretom savjesti tražio od pape da ga razriješi svešteničkog zvanja i svede ga na laički status, što je presedan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj jer se ne pamti da je ikada jedan sveštenik sopstvenim imenom javno priznao seksualne prestupe.

"Otpuštanjem iz kleričkog staleža M. Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato, trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij", naveo je riječki nadbiskup Mate Uzinić, koji je juče održao dramatičnu konferenciju za medije na kojoj je detaljno govorio o slučajevima svešteničkog zlostavljanja djece u Riječkoj nadbiskupiji.