snus.jpg

U zemljama u okruženju, ali i u Srpskoj, djeca koriste tzv. "cnus" duvanski proizvod u vrećicama poput čaja. Manje poznat na našem prostoru, postao je regionalni problem i izazvao veliku paniku, posebno među roditeljima i nastavnicima.

Lako je dostupan u trgovinama, jer nije na listi zabranjenih proizvoda, a veoma je opasan, izaziva zavisnost i bolesti.

U Foči, snus na rođendanskoj proslavi, a potom i u učionici. U Osnovnoj školi "Sveti Sava", brzo i stručno su s policijom razotkrili odakle ova opasnost kod đaka. Zaustavljeno je širenje opasnog duvansko-nikotinskog proizvoda. Pojačan oprez!

- Mogu da kažem da se radi o različitoj djeci ima ih iz problematičnih porodica ima i nekih koji su se prvi susreli ipak su to djeca od 14 i 15 godina koja su se susrela s tim i za njih je to u tom uzrastu dječiji izazov - rekla je direktorka ove Osnovne škole Jelena Čančar.

Građani kategorični - odgovornost je podjednako na roditeljima i institucijama.

U Inspektoratu Republike Srpske su jasni – zakonom je zabranjena prodaja duvansko-nikotinskih prerađevina maloljetnicima. Naglašavaju, zakonsku oblast bi trebalo urediti.

- Nama trenutno predstavlja problem što nikotinske kesice, nargile, elektronske cigarete nisu regulisane koje sadrže dijelove biljke duvana, a nema ih u popisu zabranjenih proizoda - dodaje potparolka Inspektorata Dušanka Nikolić.

Onkolozi - kategorični "snus" je opasan. Skriven u usnoj duplji je neprimjetan, a aktivan je ubica zdravlja, izaziva karcinom.

- Povećava rizik od raka usne dupljine ima osim nikotina i nitrozamina i postojeće vjerovatnoće za karcinom pankreasa - istakla je internista-onkolog Univerzitetske bolnice Foča Nikolina Dukić.

Psihijatri ističu – zavisničko ponašanje kod djece je opasno. Istraživanja su pokazala da osnovci i srednjoškolci sve više koriste opasni "snus" s objašnjenjem, u odnosu na cigarete lakše ga skrivaju i koriste.

- I što je ustvari poražavajuće prvo počinju da koriste iz zabave, iz početka i povrate ali istrajavaju i na kraju imamo klasično zavisničko ponašanje što stvara probleme dalje zavisnosti - dodaje profesorka psihijatrije Medicinskog fakulteta Foča Snežana Medenica.

Ljekari i nastavnici, apeluju i na trgovce da djeci nipošto ne prodaju "snus", cigarete i alkhol, koji su opasni izvori stvaranja bolesti zavisnosti i nedruštvenog ponašanja, koje kad izmaknu kontroli izazivaju nezaustavljive posljedice.