Punjenje mobilnog telefona.jpg

Ako želite da vam baterija traje duže, izbjegavajte ovu naviku. Punjenje telefona noću može biti laka opcija za vas, ali zapravo negativno utiče na trajanje baterije vašeg uređaja tokom vremena.

„Ne ostavljajte telefon povezan sa punjačem duže vrijeme ili preko noći“, savjetuje čak i Huavei.

Preporučuje se da baterija u većini vremena bude između 30 i 70 procenata. Ovo podržava i Epl, koji nudi optimizovanu postavku punjenja baterije koja će tokom noći zadržati napunjenost ispod 80 procenata i dovršiti punjenje tek u zoru, pred buđenje. Sve veći broj pametnih telefona nudi takvu opciju.

Većina pametnih telefona se napajaju litijum-jonskim baterijama i one će vremenom degradirati bez obzira na to kako punite telefon. Dakle, njihova efikasnost se vremenom smanjuje, ali ovo možete značajno usporiti pravilnim punjenjem telefona.

Ispravno punjenje, odnosno izbjegavanje punjenja mobilnog telefona tokom noći, pomoći će očuvanju dugovječnosti baterije. Takođe, izbjegavajte da vam baterija padne na 0 procenata, savjetuje IFL Science.

Osim što šteti trajanju baterije, punjenje uređaja preko noći takođe može predstavljati zdravstveni i bezbjednosni problem ako ne pazite gdje ostavljate telefon. To je zato što punjenje obično dolazi sa određenim stepenom povećanja temperature, a ako nešto krene naopako, zapaljive površine mogu brzo postati opasne, prenosi n1.hr.

„Ne bi trebalo da stavljate telefone ispod jastuka ili na posteljinu kada se pune. Baterija se samozagrijava tokom punjenja. Možete ostaviti mobilni telefon na stolu ili drvenom stolu jer baterija neće proizvesti dovoljno toplote da izazove opasnost“, objasnio je za Gardijan Pol Šo, šef požarnih istraga u vatrogasnoj službi Stafordšira.