Inauguracija jakov milatovic11.webp

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u Skupštini Crne Gore u Podgorici i preuzima dužnost šefa crnogorske države.

"Osjećam posebnu čast i ponos što pred poslanicima Skupštine Crne Gore, polažem zakletvu", kaže Milatović.

Milatović je dodao da mu je čast što će biti predsjednik Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen i koju beskrajno voli.

"Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovrno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i Zakonu", dodao je Milatović.

On je poručio da su pred njim i ostalim donosiocima odluka veliki zadaci koje će izvršavati u slobodnijem ambijentu.

"Eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih i nezavisnih institucija, afirmacija ljudskih prava, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi, kao i uspostavljanje održivog ekonomskog modela zahtijevaće punu posvećenost kako donosilaca odluka, tako i onih koji te odluke izvršavaju", kazao je on, prenosi RTCG.

Milatović je kazao da je pomirena Crna Gora, jedina prava.

"Nikada više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno. Nikada ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen za uspjeh u životu", poručio je Milatović.

Naglasio je da će biti kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru.

"Institucionalni sistem kreiran po mjeri jedne partije nije izdržao izazove koje je sa sobom donijela promjena izvršne vlasti. Siguran sam da smo iz tog iskustva izvukli pouke", rekao je Milatović.

Inauguraciji su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović, ali i takozvanog Kosova Vjosa Osmani.

Inauguracija jakov milatovic12.webp