Bilecani nagrada.jpg

Na konkursu "Moja olovka piše ćirilicom" učenici Osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" iz Bileće ostvarili su odlične rezultate.

U kategoriji "Mlađi osnovci" Zlatno pero za ćirilični krasnopis među 254 rukopisa dobio je učenik četvrtog razreda Đorđe Mihić, a Bronzano pero za ćirilični krasnopis učenik četvrtog razreda Ana Popadić. Njihov mentor je nastavnik razredne nastave Marijana Dunđerović.

U kategoriji "Stariji osnovci" (od šestog do devetog razreda) Zlatno pero za ćirilični krasnopis među 186 rukopisa dobio je učenik devetog razreda Igor Samardžić čiji je mentor nastavnik Dragan Batinić.

Knjigu sa posvetom SPKD ,,Prosvjeta" Banjaluka dobila je učenik osmog razreda Mia Šarenac, a njen mentor je nastavnik Radenka Kapor. U kategoriji "Ostali građani" Zlatno pero za ćirilični krasnopis među 100 rukopisa dobila je nastavnik razredne nastave Osnovne škole "Petar II Petrović Njegoš" iz Bileće Marijana Dunđerović.

Marijana Dunđerović je istakla da od početka rada u ovoj školi, a uskoro će punih 20 godina, uvijek insistirala na pisanju ćirilicom i trudila se da učenici pravilno i lijepo pišu.

"Kada sam prošle godine vidjela da je kaligrafija ponuđena kao fakultativna nastava, odmah sam izrazila želju da vodim ove časove i nakon ispoštovane procedure počeli smo u oktobru sa nastavom koja se izvodi jednom sedmično, a po potrebi i češće, a pohađaju je učenici od četvrtog do šestog razreda, koji su izrazili tu želju. Osnovni cilj mi je bio razvijanje interesovanja za očuvanje ćiriličnog pisma, da djeca uvide značaj lijepog pisanja, da razvijaju stvaralaštvo i izražavaju svoju kreativnost, kao i preciznost i istrajnost u radu. Savladali smo ćirilična štampana i pisana slova prema kaligrafskim pravilima i naučili pravilno držanje tijela pri pisanju. Učenici su pokazali i odlične ideje u oblikovanju ćiriličnih slova, što je dodatno uticalo na njihovu motivisanost i interesovanje za bavljenje kaligrafijom. Učestvovali smo na različitim konkursima, u školi smo organizovali povremene izložbene postavke sa učeničkim radovima", rekla je Dunđerović.

U konkurenciji srednjoškolaca knjige sa posvetom SPKD ,,Prosvjeta" Banjaluka dobile su učenici drugog razreda Kristina Gurović i prvog razreda Teodora Kovačević obje iz Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja.

Autori prvonagrađenih rukopisa dobiće diplomu, novčanu nagradu i knjigu. Komisija je istakla da su se na Konkurs najljepšeg ćiriličnog rukopisa odazvali učenici O.Š. "Risto Proroković" i Srednjoškolskog centra "Aleksa Šantić" iz Nevesinja koji su poslali izuzetnu postavku umjetničkih radova o ćirilici i oni će biti objavljeni na veb stranici društva "Prosvjeta".

SPKD "Prosvjeta" Banjaluka za izuzetnu posvećenost očuvanju ćirilice i lijepog pisanja dodijelili su zahvalnice O.Š. "Petar Drugi Petrović Njegoš" iz Bileće i O.Š. "Risto Proroković" iz Nevesinja. Na konkursu su učestvovale 93 osnovne i 24 srednje škole.

SPKD "Prosvjeta" Banjaluka organizuje konkurs svake četvrte godine. Nagrade će se uručiti u Banjaluci 24. maja na dan Svetog Ćirila i Metodija.