Izaberi pismo: ćirilica / latinica

U Trebinju predstavljena srednja škola unutrašnjih poslova

Policija 1-min.jpg

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je u Trebinju promovisana Srednja škola unutrašnjih poslova.

Predstavnici Uprave za policijsku obuku i Policijske uprave Trebinje upoznali su učenike o mogućnostima upisa u Srednju školu unutrašnjih poslova i o drugim detaljima koji se odnose na način školovanja.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje je kazao da je od izuzetne važnosti predstaviti na pravi način srednjoškolcima predstavi rad policijskih službenica, da bi učenici srednjih škola drugog razreda se upisali na specijalni smjer Srednje škole unutrašnjih poslova.

„Ono što je zanimljivo je da nakon 18 godina od prestanka rada ove vaspitno obrazovne ustanove, ponovo MUP RS i Ministarstvo prosvjete organizuju rad Srednje škole unutrašnjih poslova. Analizom je utvrđeno da je to tada bila dobra priča. Danas smo se okupili da bi im predstavili znanja i vještine policijskih službenika ali i da im kažemo šta ih sve čeka kroz policijski posao“, objašnjava Laketa i dodaje da ova profesija nije laka, sama uniforma jeste etiketa i zahtjeva odricanje mnogih stvari ali policija mora biti garant bezbjednosti mnogih građana.

„Ono što je dobar poziv da upišu ova dva razreda još je sigurno zaposlenje nakon završetka. U skladu sa pravilnikom koji je dostupan na sajtu MUP-a RS, postoje opšti i posebni uslovi koji su neophodni za prolazak na konkurs. Od školske kalendarske godine, sa radom će početi Srednja škola unutrašnjih poslova. Obezbjeđen je smještajni kapacitet, nastavni kadar i nema nijedan razlog da ne krene sa radom i da ne motivišemo  djecu da upišu ovu školu.“, objasnio je Laketa.

Policija 2-min.jpg

Miroslav Krnjajić, nastavnik policijske taktike je istakao da MUP RS školuje kadrove koje svaki dan viđamo na ulicama, ali su se odlučili da ih prošire i da mlađim osobama pruže priliku da se priključe policiji.

„Škola će se nalaziti u Zalužanima. Učenici treba uspješno da završe dva razreda bilo koje srednje škole. Kadeti borave u internatskom smještaju, gdje im je obezbjeđena uniforma, hrana i cijelodnevni boravak, a nastavni proces se izvodi u Centru za obuku koji posjeduje sve moguće kvalitete za obuku budućih policajaca. Internat posjeduje 120 soba, može da smjesti oko 500 kadeta, a posebno su odvojeni kadeti muškog i ženskog pola. U okviru kompleksa Zalužani nalaze se vanjski tereni, piste, igrališta, teretane... Nakon završetka treće godine odrađivaće praksu u matičnim policijskim stanicama, nakon čega opet dolaze na nastavak školovanja četvrtog razreda.“, objasnio je nastavnik Krnjajić.

On je istakao da budući policajac mora da posjeduje hrabrost, vaspitanje, kulturu i da dostojanstveno obavljaju policijski posao.

Policija 3-min.jpg

Pripadnici Jedinice žandarmerije Policijske uprave Trebinje su izveli  taktičko-pokaznu vježbu, koja je bila propraćena velikim aplauzima, a srednjoškolci nisu krili oduševljenje.

Blagoje Ratković, učenik Ekonomske škole kaže da nije razmišljao o prepisu u Srednju školu unutrašnjih poslova.

„Ali, ovdje sam došao iz razloga što volim i poštujem policiju i veliko mi je zadovoljstvo bilo gledati ovu pokaznu vježbu koju je izvela Jedinica žandarmerije.“, kaže Ratković.

Sa njim se slaže i Petar Aćimović, učenik Gimnazije „Jovan Dučić“.

„Ne možemo često vidjeti ovakvu vježbu i zaista sam srećan što smo danas vidjeli kako su to profesionalno i na najvišem nivou izveli pripadnici žandarmerije. Nisam razmišljao da upišem školu ali ih zaista cijenim i poštujem.“, kazao je on.

Srednjoškolcima je izložena i oprema, sredstva za rad i vozila koje koriste policijski službenici, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je krajem marta odluku o osnivanju Javne ustanove Srednje škole unutrašnjih poslova, a u školskoj 2023/2024. godini Srednja škola unutrašnjih poslova vršiće prepis učenika iz drugih razreda srednjih škola u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova.

 

Tagovi:

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja