Prasici agrarni fond.jpg

Predstavnici Agrarnog fonda Grada Trebinja danas su u Petrovom Polju podijelili prasiće za 45 poljoprivrednih proizvođača, a vrijednost ovog projekta je oko 50.000 maraka.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina kaže da je prošle godine ovim programom podržano 30 poljoprivrednih proizvođača, a ove godine spisak je proširen pa je prasiće dobilo 45 kooperanata.

„Vrijednost projekta je oko 50.000 maraka i u potpunosti je finansiran iz sredstava Agrarnog fonda i budžeta Grada Trebinja. Imali smo težak zadatak da od 68 pristiglih prijava izaberemo njih 45, kojima smo dodijelili prasiće za kooperantsku proizvodnju. Svi poljoprivredni proizvođači dobiju po tri prasete, a njihova obaveza je da jednu utovljenu svinju u polutkama nama vrate, koju mi prerađujemo i plasiramo proizvode u naše prodajne objekte Hercegovačke kuće. Ovaj program ćemo sprovoditi sigurno i u narednim godinama jer se pokazao kao izuzetno dobar“, rekao je Dutina.

Poljoprivrednik Obrad Milinić iz sela Ljubomir ističe da im ova pomoć puno znači.

„Mi smo i prošle godine dobili svinje od Agrarnog fonda, bili smo prezadovoljni kvalitetom mesa. Meso je dosta skuplje ove godine, sada je cijena žive vage oko 11 maraka po kilogramu“, dodao je Milinić.

Prasiće je dobio i Risto Prtilo, poljoprivrednik iz sela Gomiljani.

„Odavno se bavim uzgojem svinja i svi koji rade oko njih uspjeće sigurno. Veliko hvala Agrarnom fondu na ovoj pomoći, puno nam znači. Rasa svinja je fina sigurno, djeluje mi da imaju oko 35 kilograma. Kad god se obratim Agrarnom fondu, uvijek su tu da pomognu“, naveo je Prtilo.