Noc muzeja trebinje3.jpg

U Muzeju Hercegovine u sklopu manifestacije "Noć muzeja" otvorena je izložba radova Likovnog ateljea Obrazovnog centra "Cerovac".

Likovni atelje za odrasle okuplja zaljubljenike u umjetnost od 2020. godine i djeluje u okviru Likovnog ateljea "Cerovac", a koji postoji već dugi niz godina.

U prijatnoj atmosferi polaznici unapređuju svoje vještine i stiču nove, izražavajući se kroz razne tehnike, a pod mentorstvom Snježane Domazet (master grafike) i Olivere Ćuk (diplomirani akademski grafičar).

U katalogu su predstavljeni autori sa jednim odabranim radom, a sama izložba obuhvata većinu radova nastalih za ove tri godine. Na izložbi su izloženi radovi Svetlane Milović, Ljerke Gojšina, Mirjane Fržović, Lele Stanković Vuković, Marine Sparavalo, Gordane Mičete i Nataše Vujnić.

Noc muzeja trebinje1.jpg

Nakon otvaranja izložbe održan je koncert učenika Muzičke škole na kome su nastupali orkestar harmonike, kamerni ansambli i solisti.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da je tema ovogodišnjeg Dana muzeja „Muzeji, održivost i blagostanje“, te da se prilikom izbora teme uvijek posebno obrati pažnja na očuvanje prirode, ali i na kulturno-istorijsko naslijeđe.

„Mi smo se ove godine odlučili da u 17 časova organizujemo muzejsku radionicu za najmlađe, a temu smo posvetili izložbi 'Pod zlatnim i plavim nebom: Ikone od 15. do 19. vijeka', koja je otvorena kod nas do 16. juna. Želimo da djeca što više razmišljaju na temu ikona, te su naši mališani od recikliranog materijala pravili ikone“, kaže Grujić.

Noc muzeja trebinje5.jpg

Tokom večeri za posjetioce je obezbijeđeno vođenje kroz stalne postavke i stručno vođenje kroz izložbu "Pod zlatnim i plavim nebom. Ikone italo-kritskih majstora od 15. do 19. veka u Narodnom muzeju Srbije".

Međunarodni dan muzeja od 1977. obilježava se 18. maja, kada je prvi put proslavljen. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u obilježavanju ove manifestacije, a Muzej Hercegovini u Trebinju se, po šesnaesti put, priključuje ostalim domaćim i evropskim muzejima u obilježavanju ove manifestacije

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji, održivost i blagostanje". 

Noc muzeja trebinje4.jpg

Noc muzeja trebinje2.jpg