Izlozba slika zdravka vajagica trebinjr1.jpg

U okviru Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba 20 slika rađenih u tehnici ulje na platnu pod nazivom "Legati", autora Zdravka Vajagića, akademskog slikara i profesora iz Beograda.

Vajagić je djela koja je predstavio trebinjskoj publici zavještao u dva legata - Muzeju Kozare u Prijedoru i Kulturno-obrazovnom centru Novi Grad.

Kaže da ga u Beogradu često zovu i prozivaju kao Hercegovca iako on ne zna zašto.

"Znam samo toliko da se na mojim slikama nalazi jedna mediteranska materija. Ja ne bih dao ništa na svijetu da mi neko tu materiju oduzme. Tako da znate da je i to vaš grad i da ste ugrađeni. Koliko ja znam ovaj grad, to je samo jedno prolaženje u studentskim danima, ali sam u dva dana mogao da vidim po čemu se ovaj grad za mene odlikuje nad svim drugim gradovima. To je jedna predivna prirodna urbanizacija, to je nešto što nije moglo da izbjegne da ljudska ruka i ljudsko oko ne uživa u prirodnom urbanizmu ovoga grada. To je ono što ja danas doživljavam kad kažem da izlažem u Trebinje, a da pritom svi sa uzdahom kažu 'ah' Trebinje", rekao je Vajagić.

Izlozba slika zdravka vajagica trebinjr5.jpg

Izložbu je otvorila načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić, koja je istakla da je Vajagić veliki umjetnik i prosvjetitelj, koji je otvorio toliko škola i znanje stavio u prvi plan i čiji je rad impresivan.

Ona je napomenula da Vajagić, rođeni Ličanin, ima legate u Novom Gradu, Prijedoru i Beogradu, kako je i tekao život umjetnika.

Direktor "Muzeja Kozara" u Prijedoru Dragana Mamić je naglasila da je Vajagić poklonio osam slika Muzeju u Prijedoru.

"Slike koje je nama zavještao profesor Vajagić su manjeg i većeg formata. Mi smo ponosni na ovaj legat i to je nešto što je najvrednije uz Branka Miljuša i ostale slikare iz Prijedora u našem Muzeju. O profesoru su pisali i pišu mnogi jer je on svojstven, spontan i do sada nisam naišla ni na jednu kritiku kada je u pitanju njegov rad. On je jedan zanimljiv savremeni slikar", izjavila je Mamić.

Izlozba slika zdravka vajagica trebinjr3.jpg

Izložba je organizovana u saradnji Kulturnog centra, Muzeja "Kozara", Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad, Eparhije zahumsko–hercegovačke i primorskom i Grada Trebinje.

Nakon otvaranja izložbe, nastupio je i hor "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" koji djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, kao i hor Muzičke škole Trebinje.

Izlozba slika zdravka vajagica trebinjr2.jpg