Arandjelovo hodocasnici2.jpg

Put Ostroga, iz sela Aranđelovo pješke je krenula grupa hodočasnika da se pokloni moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog. Tridesetak prijatelja, komšija i rođaka Uroša Gojkovića iz Ušća kod Trebinja, koji je preminuo u martu prošle godine i koji je pet puta zaredom išao na poklonjenje ostroškom čudotvorcu, nastavilo je hodočasnički podvig ovog mladog čovjeka, njihovog brata, komšije i rođaka.

Otac Miroslav Ratković dajući blagoslov pred put naglasio je da njihovo pokloničko putovanje bude u umu hodočasnika kao da sa njima ide sam Gospod Bog i Sveti Vasilije.

"Da budete u miru, slozi, ljubavi i molitvi, to je vrlo važno. Treba da idemo sa strahom Božijim, vjerom i ljubavlju. To je pravo pokloničko putovanje Svetom Vasiliji da dočekamo taj dan, dan Svetog Vasilija kad svi mi Srbi i pravoslavci iz cijelog svijeta proslavljamo velikog čudotvorca, iscjeljitelja i pomagača. Slušali ste ovih dana besjedu vladike Atanasija kada kaže da je majka Svetoga Vasilija velika majka jer nije mogla da rodi velikoga čovjeka i svjetitelja obična žena i ona je sigurno svjetiteljka. Po njegovom blagoslovu smo prije dva dana njene svete mošti iz groba izvadili i mirišu na bosilje baš kao i Svetog Vasilija i žute su kao vosak i nakon 400 godina", rekao je otac Ratković.

Nakon blagoslova za pokloničko putovanje služen je i pomen Urošu.

Arandjelovo hodocasnici3.jpg

Staša Čučković koja ima 54. godine drugi put je krenula pješke da se pokloni moštima Svetoga Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog.

"Prošle kao i ove krenuli smo Uroševim putem. Predivan je osjećaj pješačiti i kad sam stigla gore bila sam najsrećnija osoba na svijetu. Ništa me nije boljelo i nisam imala nikakvih problema. Prošle godine sa mnom su išli sin i nevjesta, a ove godine još jedna kćerka. Tako nas četvoro iz porodice ide i preporučila bih svima koji mogu da krenu pješke do Ostroga. Nakon odlaska pod Ostrog sve mi je krenulo u životu", sa osmijehom kaže Čučkovićeva.

Olja Čučković prvi put ide na hodočašće i to za nju predstavlja veliku čast i zadovoljstvo.

"Očekujemo sutra u popodnevnim časovima da stignemo pod Ostrog. Uvjerena sam da nas čeka jedno veliko i lijepo druženje. Prošle godine odavde je krenula grupa tako da sam se ove godinei ja priključila jer sam čula sve najljepše o pokloničkom putovanju", istakla je Čučkovićeva.

Arandjelovo hodocasnici1.jpg