Pijanisticko takmicenje trebinje 20232.jpg

Концертом првонаграђених у требињском Културном центру је завршено прво Интернационално пијанистичко такмичење "Требиње класик". Добитник плакете 'Златни Леотар' је Ванг Ам, који је као лауреат добио поклон концерт за отварање фестивала сљедеће године.

Ванг Ам је из Хонг Конга, али живи у Београду и има 11 година. Недавно је имао концерт са симфонијским оркестром.

"Почео сам да свирам клавир прије четири године, а било је тешких и лакших тренутака приликом наступа. Имао сам трему, а конкуренција у мојој групи била је јака. Дневно свирам три, четири сата. Похађам пети разред основне и музичке школе", рекао је Ванг.

Драгомир Братић испред Удружења "Оргелпункт" био је одушевљен и поносан људима из организације и јавних установа који су са осмијехом дочекали све такмичаре.

"Увијек се догоди да неки проценат кандидата из разноразних разлога откаже долазак, али код нас је то било пет, шест кандидата који се нису појавили. На то смо поносни. Велики број их је био у студентској категорији и они увијек нађу неки разлог за отказ, али смо овдје чули нека изванредна извођења у студентској категорији. Надам се да ће то у будућност да буде платформа за њих да воле Требиње, да му се увијек враћају. Ово је добар маркетинг за град и надам се да ће такмичари користити туристичке ресурсе, а са друге стране ће донијети још културе у овај господски град", рекао је Братић.

Pijanisticko takmicenje trebinje 20231.jpg

Ученици Музичке школе Требиње су освојили два прва мјеста, четири друге и четири треће награде.

У комплементарном клавиру у другој категорији, прве награде су освојили Елена Оро са 96,33 бода, а у клавирском дуу у четвртом категорији Јована Миловић/Анастасиа Вујичић са 95,33.

Друге награде освојили су у клавирском дуету у шестој категорији Елена Правица/Јаков Перишић Глебов са 92,67 бодова, у дисциплини клавир соло друга категорија Лена Мијановић 90,00 бодова, у четвртој категорији Весна Вучинић са 91,00 бодом и у петој категорији Софија Брборић са 92,00 бода.

Трећу награду освојили су у другој категорији клавир соло Ана Андрић са 88,00 бодова, у четвртој категорији Јована Миловић са 87,00 бодова, у деветој категорији Даница Радмиловић са 85,00 бодова и у десетој категорији Ксенија Нинковић са 86,67 бодова.

Прво Међународно пијанистичко такмичење „Требиње класик“ организовало је Удружење грађана „Оргелпункт” у сарадњи са партнерима - требињском Музичком школом, Градом Требиње, Културним центром и Музејом Херцеговине.

Осим ученика основних и средњих школа из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске, учествовали су студенти академија из Београда, Новог Сада, Загреба, Сарајева и Источног Сарајева.