Hodocasce ostrog trebinje2.jpg

Šestorica Trebinjaca su, nakon molitve u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg i blagoslov oca Branka Kalabe,  krenuli pješke do manastira Ostrog u Crnoj Gori povodom praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom, koji se obilježava 12. maja.

Minja Stević je vođa hodočašća i ovo mu je 14. put da pješači po već znanoj ruti, gdje je prva pauza u Lastvi, a nakon toga na graničnom prelazu Klobuk. Nakon ove pauze grupa će doći do Vilusa, a nakon toga naredna pauza je u Nikšiću.

"Pomoleći Boga, sutra u popodnevnim satima smo pod ostroškim gredama gdje ćemo prespavati i 11. maja se pokloniti moštima Svetoga Vasilije Ostroškog i Tvrdoškog za zdravlje naših porodica i ugrađana. U popodnevnim časovima vraćamo se u Trebinje, a na dan Svetog Vasilija ujutro idemo u Mrkonjiće. Svake godine mi je sve veća i veća želja da prepješačim do Ostroga i to se ne može opisati već samo doživjeti. Bože zdravlja, dok me bude služilo nastaviću sa pokloničkim pješačenjem", jasan je Stević.

Već deseti put do Ostroga ide Bojan Radovanović koji kaže da je svake godine novi izazov i nevjerovatan osjećaj.

"Dosta puta nas prati kiša, pravimo kratke pauze, a i dvije velike. Cijeli put je poprilično naporan, ali što smo bliže Ostrogu sve je lakše. Kad dođemo u Nikšić vidimo stijene i dođemo do dijela odakle se vidi manastir mi smo umorniji, ali sve je lakše i volja je sve jača. Dok pješačimo pričamo, šalimo se i lijepa je atmosfera. Ako neko ima neki problem, sačekamo ga ili mu pomognemo. Vodi nas velika želja i kad dođemo osjećaj je nevjerovatan", objasnio je Radovanović.

Svake godine ovoj grupi veliku podršku pruža firma "Dineco" na čelu sa braćom Pantović.

Hodocasce ostrog trebinje1.jpg