Vojna parada moskva 20233.jpg

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, zajedno sa liderima članica Zajednice nezavisnih država (ZND), položio vijenac na Grobu neznanog junaka u Aleksandrovskom sadu, u okviru parade povodom 78. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

On je tokom govora pred polaganje vijenaca zahvalio liderima članica ZND, rekavši da njihov dolazak na vojnu paradu povodom Dana pobjede pokazuje njihov zahvalan stav prema činu hrabrosti predaka, javlja RIA "Novosti".

"Veoma je važno da su se danas ovdje u Moskvi okupili lideri zemalja ZND. U tome vidim zahvalan stav činu hrabrosti naših predaka, koji su se zajedno borili i pobijedili, kao i svim narodima Sovjetskog Saveza koji su doprinijeli zajedničkoj pobjedi", istakao je Putin, prenosi Srna.

Predsjednik Rusije čestitao je građanima Rusije Dan pobjede, ističući da se civilizacija danas ponovo nalazi na prekretnici.

"Protiv Rusije je pokrenut rat, ali mi smo pobijedili terorizam, pa ćemo se izboriti i sa ovim", rekao je Putin na Paradi pobjede na Crvenom trgu.

Vojna parada moskva 20232.jpg

Istakao je da Rusija želi mirnu i stabilnu budućnost i da je svaka ideologija superiornosti neprihvatljiva.

"Bitke koje su odlučivale sudbinu našeg naroda uvijek su bile svetinja, ponosimo se onima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji", rekao je Putin.

Vojnoj paradi u Moskvi prisustvuju lideri Bjelorusije, Jermenije, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Kirgizije.

Parada povodom 78. godišnjice Pobjede u Velikom otadžbinskom ratu tradicionalno se održava na Crvenom trgu u Moskvi.

Uvijek počinje dovođenjem počasne garde na trg uz zvuke pjesme "Sveti rat", državne zastave Ruske Federacije i zastave pobjede – borbene zastave 150. Pješadijske Idritske divizije.

Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske, a domaćin parade je ministar odbrane.

1683617745-Tan2023-05-0908221069_2-1024x683.jpg

Vojna parada moskva 20231.jpg