Danica grujicic.webp

Na Dječiju kliniku za neuropsihijatriju u Beogradu primljeno je četvoro djece od kojih je dvoje imalo ideju da se ubije, a dvoje da treba nekoga da ubiju, rekla je ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić.

"To se nije desilo nikada. To četvoro dece je zahtevalo hospitalizaciju, jer su dvoje imali ideju da se ubiju, a dvoje da nekoga treba da ubiju", rekla je Grujičićeva.

Ona je pozvala roditelje i djecu da se jave psihijatrima ako osjete bilo kakvu vrstu straha ili agresije.

"Ja sam za to da se svi testiramo psihološki. Struka je ta koja može da pomogne. Moramo da idemo dalje, mi ćemo nastaviti tugovati, ali ova deca koja su živa moraju da idu dalje. Pustite struku da analiziraju te ljude i situaciju", rekla je Grujičićeva za TV "Pink" i zamolila medije da puste struku da radi svoj posao i da ne pišu negativne priče.

Kada je riječ o ranjenim učenicima beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i mladim ljudima iz Mladenovca, Grujičićeva je rekla da svi imaju teške povrede, jer su ranjeni iz kalašnjikova i pištolja.

Prema njenim riječima, ranjeni mladić iz Mladenovca, koji je bio u beogradskoj bolnici "Dragiša Mišović" prebačen je na Urgentni centar zbog mogućnosti da će mu zatrebati dijaliza.

"On je još sediran i ima znake popuštanja drugog bubrega. Jedan bubreg mu je, nažalost, morao da bude izvađen jer je bio bukvalno razoren. Ali, mlad je i nadamo da ćemo uspeti da mu pomognemo", navela je Grujičićeva.

Što se tiče ostalih ranjenih iz Mladenovca, dva mladića su u šok sobi, jer imaju drenaže u grudnoj duplji, djevojčica koja je imala povredu glave se osvijestila, ali njoj slijedi operacija lijevog oka i vjerovatno vađenje metka, a biće joj urađen i snimak krvnih sudova, prenosi Srna.

"Pacijent koji je imao tešku povredu grudnog koša i kičme danas će biti operisan, a juče je operisana devojčica koja je imala najteže povrede trbuha i za sada je stabilno. Devojčica koja je ostala bez šake je dobro, i ona je tip ličnosti koji će sve pregurati, to je sjajna devojčica, heroj", navela je Grujičićeva.

Ona je dodala da je na vaskularnu hirurgiju prebačen mladić koji ima povrede hemoralnih arterija i ostaje pitanje ko od njih ima i povredu nekog nerva.

Što se tiče ranjenih u OŠ "Vladislav Ribnikar", Grujičićeva je rekla da su nastavnica i djevojčica juče ortopedski operisane i da su obje stabilne, da su tri dječaka, od kojih dva iz dječije bolnice u Tiršovoj i jedan iz Urgentnog centra otišli kući.

"Devojčica u Tiršovoj je u veoma teškom stanju sve vreme, pokušavamo nešto da učinimo, ali, nažalost, nisam optimista", rekla je Grujičićeva.

Prema njenim riječima, dječak koji je imao povredu vrata i kičme je potpuno budan i počeo je znatno bolje da pokreće lijevu ruku, tako da se nadamo da će se taj otok kičmene moždine, koja nije prekinuta, polako popraviti i da će moći da se oporavi.

"Možda je potrebno na mesec dana prekinuti sve društvene mreže, za reset, a da se za to vreme deca vrate knjigama. Deci treba omogućiti da se druže, neka se bave planinarenjem, upoznaju voju zemlju, manastire, istoriju. Jednostavno, da vidimo kako će izgledati život bez mreža", poručila je Grujičićeva.

U dvije pucnjave koje su se dogodile prošle sedmice u Beogradu i Mladenovcu ubijeno je 17 mladih ljudi, najviše djece, a 20 je povrijeđeno.

Napadači su u oba slučaja uhapšeni - učenik sedmog razreda u školi na Vračaru koji je usmrtio osam ćaka i radnika obezbjeđenja, kao i 21-godišnjak koji je u selima kod Mladenovca ubio osmoro ljudi.