Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Nova zanimanja u trebinjskim srednjim školama

Srednjoskolski centar trebinje.jpg

Konkursom za upis učenika u srednje škole, u narednoj školskoj 2023-2024. godini, koji je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, predviđeno je da u četiri trebinjske srednje škole bude upisano ukupno 15 odjeljenja.

U Gimnaziji „Jovan Dučić“ planirano je da budu upisana dva odjeljenja opšteg smjera i po jedno odjeljenje društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smjera. Ovo je za Radio Trebinje potvrdio Mišo Pešić, direktor ove škole.

U Centru srednjih škola Trebinje biće formirano pet odjeljenja, sa po 24 učenika.

„U četvrtom stepenu zanimanja su ekonomski i agro-turistički tehničar koji su bili i prethodnih godina, a nova zanimanja su carinski i laboratorijsko-sanitarni tehničar. A na trećem stepenu, koje je kombinovano kuvar-poslastičar planirano je po 12 učenika u odjeljenju“, kaže Nedjeljka Neška Ilijić, direktor Centra srednjih škola, koja najavljuje uskoro Dan otvorenih vrata na kom će se učenici koji završavaju osnovnu školu moći upoznati i sa starim i novim zanimanjima i odlučiti u koju srednju školu žele da idu.

Nebojša Bovan, direktor Tehničke škole je kazao da će u ovoj školi biti organizovana četiri odjeljenja četvrtog stepena i jedno kombinovano odjeljenje trećeg stepena.

„Što se tiče četvrtog stepena, u pitanju su odjeljenja elektrotehnike i mašinstva, treći stepen je kombinovano zanatsko odjeljenje vozač motornih vozila i mehaničar grejne razvodne tehnike po 12 učenika. Ovdje je bitno napomenuti da su oba ova zanimanja deficitarna pa će učenici koji upišu ova zanimanja 10 mjeseci biti stipendirana sa po 100 KM“, kaže Bovan.

Bovan naglašava da su zbog izuzetno velikog interesovanja ove godine planirana dva razreda elektrotehnike i što, uglavnom, u te škole se upisuju učenici odličnog uspjeha. On je takođe dodao da se preko 10 godina u ovoj školi nisu obrazovali vozač motornih vozila i tehničar elektroenergetike, pa se to može smatrati novim zanimanjima.

U prvi razred Srednje muzičke škole u 2023/2024. godinu, planiran je upis jednog odjeljenja na dva odsjeka.

„Šest učenika na vokalno-instrumentalni a pet na teoretski odsjek“, kazala je Dušanka Babić, direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove.

Upis u srednje škole je krajem maja, a zvaničan datum odrediće Ministarstvo prosvjete i kulture  RS.

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja